Te zioła pomogą ci w walce ze stanem zapalnym

Te zioła pomogą ci w walce ze stanem zapalnym

Dodano: 1
Zbawienne płyny podczas zaparcia
Zbawienne płyny podczas zaparcia / Źródło: Materiały prasowe
Niektórzy eksperci twierdzą, że stan zapalny jest przyczyną wszystkich chorób. jest związane z chorobami alergicznymi, takimi jak astma, z zapaleniem stawów, a nawet chorobą Crohna. Nawet takie stany jak rak, choroba Alzheimera, choroby serca, cukrzyca, nadciśnienie, poziom cholesterolu. Także choroba Parkinsona może być związana z przewlekłym stanem zapalnym.

Czytaj też:
Czy odpady z produkcji kawy zwalczają stany zapalne?

Niezależnie od choroby, a nawet jej przyczyny, współczesna medycyna szuka przede wszystkim sposobów na leczenie objawów. Problem z tym jest dwojaki. Po pierwsze, maskując objawy choroby, nigdy tak naprawdę nie dochodzimy do prawdziwego problemu, a choroba nadal degraduje twoje ciało. Po drugie, leki w wielu przypadkach przyczyniają się do dalszego rozwoju stanu zapalnego, co prowadzi do kolejnych problemów zdrowotnych, takich jak zawał serca i udar.

Dlatego też warto zawsze postawić na znalezienie i leczenie pierwotnej przyczyny – którą coraz więcej badaczy dostrzega w obecności stanu zapalnego. Drugim, ale równie właściwym krokiem jest potraktowanie go w taki sposób, aby uniknąć stosowania niebezpiecznych leków, które tylko potęgują problem.

Natura przychodzi zatem z kilkoma pomysłami, które pomogą ci uporać się ze stanami zapalnymi, a które możesz bez problemu znaleźć w sklepach. Pamiętaj jednak, że mimo naturalnego pochodzenia produktów mogą one wchodzić w różne interakcje, więc zachowaj wszelkie kroki bezpieczeństwa.

Czytaj też:
Te zioła rozwiążą wszystkie powszechne problemy zdrowotne?

Jakie zioła zwalczą stany zapalne?

1. Kurkuma
Kurkuma szybko stała się jednym z najbardziej docenianych ziół na rynku. Chociaż ma pieprzny, nieco gorzki smak, w pierwotnej postaci przypomina korzeń imbiru. Kurkumina, aktywny składnik kurkumy odpowiedzialny za jej silne właściwości wykazała w badaniach, że ma ponad 600 potencjalnie dobrych działań, z których jedno to właśnie działanie przeciwzapalne. Kurkumina pomaga usuwać z organizmu wolne rodniki, które powodują uszkodzenie komórek i stan zapalny. Kurkuma wykazała również w badaniach obniżenie poziomu dwóch rodzajów enzymów, o których wiadomo, że powodują zapalenie.

2. Czarny pieprz
Czarny pieprz to coś, czego większość z nas prawdopodobnie używa codziennie, nawet nie myśląc o jego właściwościach leczniczych. Ma wyraźny, bogaty smak, co wynika z obecności składnika, który nazywa się piperyna. I właśnie piperyna odpowiada za silne działanie przeciwzapalne czarnego pieprzu. Badania pokazują, że piperyna działa poprzez zapobieganie ekspresji określonego genu związanego z zapaleniem stawów, a nawet rozprzestrzenianiu się raka. Wykazano również, że piperyna chroni przed uszkodzeniem oksydacyjnym poprzez hamowanie wolnych rodników i wszelkich powstałych stanów zapalnych. A jeśli chodzi o ból spowodowany stanem zapalnym, piperyna również znacznie zmniejsza „percepcję bólu”, a także objawy zapalenia stawów, jednocześnie zmniejszając stan zapalny w stawach.

3. Cayenne
Być może wiesz, że pieprz cayenne zawiera kapsaicynę, składnik odżywczy, który nadaje mu pikantny smak. Jednak możesz nie wiedzieć, że gdy twoje ciało wejdzie w kontakt z kapsaicyną, tkanki uwalniają substancję zwaną P, którą twoje ciało zazwyczaj uwalnia po uszkodzeniu. Kiedy określony obszar twojego ciała będzie konsekwentnie poddawany działaniu kapsaicyny, na przykład twój język, zmniejszy to nieco ilość P, co zasadniczo zwiększa jego tolerancję na kapsaicynę. Dlatego ludzie, którzy regularnie jedzą ostrą paprykę, po chwili już nie odczuwają pieczenia. To samo działanie powoduje, że kapsaicyna jest stosowana w postaci kremu w leczeniu bólu związanego z zapaleniem stawów i innymi problemami zapalnymi stawów. Redukując substancję P w jednym obszarze ciała, odczula ją również na ból. I chociaż może się to wydawać sprzeczne z intuicją, ponieważ cayenne jest tak ostre, może faktycznie chronić twój żołądek przed wrzodami, nawet tymi spowodowanymi niebezpiecznymi lekami przeciwzapalnymi.

4. Imbir
Imbir zawiera gingerole, które są bardzo silnymi związkami przeciwzapalnymi, które pomagają w łagodzeniu obrzęku i innych stanów zapalnych. Z tego powodu imbir stosuje się nie tylko w celu łagodzenia bólu, ale także w celu poprawy mobilności u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów lub reumatoidalnym zapaleniem stawów. Inne badania pokazują, że gingerol może znacznie hamować produkcję tlenku azotu, który przekształca się w wysoce szkodliwy wolny rodnik zwany peroksynitrytem, ​​który powoduje stan zapalny. Imbir jest również wysoce skuteczny w przypadku nudności i rozstroju żołądka.

5. Kardamon
Kardamon jest właściwie częścią rodziny imbirów. W starożytności używano tej ostrej przyprawy do zmniejszania stanu zapalnego. Dzisiaj kardamon jest nadal stosowany w bólach mięśni i stawów, ze względu na jego właściwości przeciwzapalne.

6. Granat
Popularność soku z granatów rośnie nie bez powodu. Wykazano, że granaty mają wiele korzyści zdrowotnych, w tym zmniejszają stany zapalne i uszkodzenia spowodowane przez stres oksydacyjny wywołany przez wolne rodniki. Właściwości lecznicze granatu pochodzą z flawonoli, które są silnymi przeciwutleniaczami. Zgodnie z jednym badaniem picie soku z granatów przez jeden rok może nie tylko zmniejszyć stres oksydacyjny i ogólny stan zapalny, ale może również zmniejszyć częstość infekcji u osób poddawanych dializie. Dalsze badania pokazują, że sok z granatów może być pomocny w zmniejszaniu stanu zapalnego spowodowanego chorobą zwyrodnieniową stawów, a nawet w zapobieganiu utracie chrząstki.

7. Zielona herbata
Zielona herbata zawiera silne polifenole, które są znane z działania przeciwzapalnego, między innymi z silnym działaniem przeciwnowotworowym. Kluczowym polifenolem w zielonej herbacie jest galusan epigalokatechiny (EGCG). Typowe niesteroidowe leki przeciwzapalne działają, ponieważ są w stanie zapobiegać denaturacji białka, gdy białko w komórkach traci swoją trójwymiarową strukturę, a tym samym zdolność do działania. Badania pokazują, że zielona herbata ma silne działanie przeciwzapalne przeciwko denaturacji białka. Inne badania pokazują, że zielona herbata może być pomocna w zapaleniu spowodowanym chorobą Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, dwiema postaciami zapalnej choroby jelit. Ponadto badania ujawniają, że zielona herbata może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego i rozpadzie chrząstki w przypadkach zapalenia stawów. Zielona herbata została nawet z powodzeniem przebadana jako środek zmniejszający zapalenie oka.

Źródło: dailyhealthpost.com
 1
  • Ministrant z Torunia   IP
    Taka uwaga, wypadałoby dodać w tym artykule jedno zdanie z ostrzeżeniem, że w przypadku cayenne nie ostrożne spożycie większej ilości może spowodować wstrząs, a w niektórych przypadkach nawet śmierć. Bo spożywanie ostrej papryki w dużej mierze nie jest powszechnie stosowane i świadomość skutków jest znikoma.
    Dodaj odpowiedź 0 1
      Odpowiedzi: 0

    Czytaj także