Wylewasz wodę po kiszonych ogórkach? Od dzisiaj zaczniesz ją pić

Wylewasz wodę po kiszonych ogórkach? Od dzisiaj zaczniesz ją pić

Dodano: 2
Kiszone ogórki
Kiszone ogórki / Źródło: Pixabay / skyradar
Wszyscy uwielbiamy ogórki kiszone. Jednak mało kto tak naprawdę interesuje się wodą, która zostaje w słoiku, gdy właściwe przetwory lądują na talerzach. Nie wylewaj jej, ponieważ ma szereg cennych właściwości!

Ogórki kiszone znane ze spiżarni naszych babć stanowią bogactwo mikroelementów i innych cennych substancji. Sprawdzają się przy tym jako samodzielna przekąska oraz dodatek do wielu wytrawnych dań, które goszczą na naszych stołach. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, dlatego też wraz z pojawieniem się ogórków gruntowych rośnie sprzedaż kopru, chrzanu i czosnku, ponieważ ten dobry okres zbioru ogórków warto wykorzystać, zanim zrobią się one zbyt duże, ich pestki stwardnieją i staną się niezjadliwe, a one same stracą swoje nawodnienie.

Produkty kiszone są wszechstronną i smaczną przekąską, ale kiedy opróżnisz słoik z tych smacznych ogórków, pozostaje w nim zalewa – słony płyn używany do ich konserwowania. Większość ludzi po prostu wylewa tę mieszaninę do zlewu bez namysłu, ale już dawno odkryto, że woda z kiszonki ma wiele pożytecznych zastosowań, od zapobiegania skurczom mięśni i poprawiania wyników sportowych po rozliczne zastosowania w kuchni.

Czytaj także:
Dlaczego warto jeść kiszonki? O tym mogłeś nie wiedzieć

5 cennych właściwości wody po ogórkach kiszonych

Czytaj także:
Kiedy najlepiej przyjmować probiotyki? Nie popełniaj tych błędów

Źródło: dailyhealthpost.com

Czytaj także

 2
  • Robcio IP
    Ja co niedziela pije w celach medycznych. Jakieś słabe mam te niedziele ?
    Dodaj odpowiedź 1 0
      Odpowiedzi: 0
    • Zimny oklad IP
      Nie z marynowanych warzyw...ale z kiszonych.Roznica zasadnicza.
      Dodaj odpowiedź 2 0
        Odpowiedzi: 0