Jak zrobić kiszoną kapustę?

Jak zrobić kiszoną kapustę?

Dodano: 3
Kiszona kapusta
Kiszona kapusta / Źródło: Fotolia / Daniel Vincek
Kiszona kapusta to prawdziwy rarytas. Doskonale smakuje solo, ale z jej pomocą możemy wyczarować pyszny farsz do pierogów czy krokietów. Dlaczego warto jeść ją regularnie?

Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to najlepszy probiotyk, a do tego są niezastąpione w skutecznym wspomaganiu trawienia. Domowa kapusta kiszona jest świetnym pomysłem na to, żeby oczyścić organizm z toksyn oraz jednocześnie wzmocnić system obronny. O mocy kiszonek opowiedział w „Dzień Dobry TVN” Mikołaj Rey. Wybrał się również do Czarnej Wsi Kościelnej, gdzie małżeństwo Sienkiewiczów produkuje tradycyjne kiszonki.

Kiszona kapusta – właściwości prozdrowotne

Kiszona kapusta zawiera probiotyki, które są pożytecznymi bakteriami, które działają jako pierwsza linia obrony przed toksynami i szkodliwymi bakteriami. Mogą również poprawić trawienie i ogólny stan zdrowia. Probiotyki, takie jak te w kiszonej kapuście, mogą pomóc w poprawie równowagi bakteryjnej w jelitach po antybiotykoterapii.

  • Badania pokazują również, że probiotyki pomagają zmniejszyć gazy, wzdęcia, zaparcia, biegunkę i objawy związane z chorobą Leśniowskiego-Crohna.
  • Kiszona kapusta jest bogata w probiotyki, witaminę C i żelazo, a więc w składniki, które przyczyniają się do silniejszego układu odpornościowego.
  • Regularne spożywanie kiszonej kapusty może pomóc w zrzuceniu wagi i jej kontrolowaniu. Głównie dzięki niewielkiej ilości kalorii, zawartości błonnika i dobrych bakterii.
  • Sfermentowane, bogate w probiotyki pokarmy, takie jak kiszona kapusta, przyczyniają się do tworzenia zdrowej flory jelitowej, co jak pokazują badania może pomóc w zmniejszeniu stresu i utrzymaniu zdrowia mózgu.
  • Kiszona kapusta zawiera korzystne związki roślinne, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi i rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych.
  • Zawartość błonnika, probiotyków i witaminy K2 w kiszonej kapuście może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, niewielkiej poprawy ciśnienia krwi i ogólnie niższego ryzyka chorób serca. Dodatkowo witamina K2 chroni przed osteoporozą, wzmacniając kości.

Czytaj także:
Recepta na życie w zdrowiu

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost

Czytaj także

 3
  • Wiktor IP
    Brak związku artykułu z tytułem. Nadal nie mam pojęcia jak kupić ani jak zrobić dobrą kapustę kiszoną.
    Dodaj odpowiedź 1 0
      Odpowiedzi: 0
    • Bk54PT IP
      Autorka pewnie nie pofatygowala się przeczytać artykułu tylko skopiowała go. Żenada, zamiatać ulice a nie do pióra.
      Dodaj odpowiedź 1 0
        Odpowiedzi: 0
      • Wlggrt IP
        Co ma tytul wspolnego z artykulem
        Dodaj odpowiedź 2 0
          Odpowiedzi: 0