Gotowane czy surowe? Jak lepiej jeść warzywa?

Gotowane czy surowe? Jak lepiej jeść warzywa?

Dodano: 
Warzywa
WarzywaŹródło:Unsplash / NeONBRAND
Niektóre warzywa najlepiej smakują na surowo, a innych w życiu nie wzięlibyśmy do ust przed ugotowaniem.

Jak lepiej jeść warzywa? Gotowane czy surowe? Temperatura może zniszczyć wiele cennych składników odżywczych zawartych w owocach i warzywach. Nie zawsze jednak tak się dzieje i obróbka termiczna jest konieczna. Jakie warzywa lepiej jeść ugotowane? Są to m.in. ziemniaki, rośliny strączkowe, warzywa kapustne czy pomidory. Niezależnie od sposobu ich przygotowania Ministerstwo Zdrowia przypomina, by każdego dnia zjadać 5 porcji warzyw i owoców.

Gotowane czy surowe – co jest lepsze dla jelit?

W nowym badaniu naukowcy zaczęli od sprawdzenia, w jaki sposób różne rodzaje gotowanego i surowego pokarmu mogą wpływać na mikroflorę jelitową myszy. W tym celu karmili myszy surową lub gotowaną wołowiną lub surowymi/gotowanymi słodkimi ziemniakami. Zespół zastosował te produkty, w szczególności dlatego, że wcześniejsze badania wykazały, że gotowanie zmienia ich składniki odżywcze i ponieważ oba powszechnie występują w diecie ludzi.

Surowe mięso i mięso gotowane nie wpływało na mikroflorę jelitową myszy w zdefiniowany sposób. Jednakże były wyraźne różnice między tym, jak surowe i gotowane słodkie ziemniaki wpływały na środowisko jelit u gryzoni. Myszy na surowej diecie ziemniaczanej miały mniejszą różnorodność bakteryjną w jelitach, a także nieco mniej bakterii, w porównaniu z pomiarami wyjściowymi. Miały także wyższy odsetek bakterii, które odgrywają kluczową rolę w degradacji glikanów.

Aby potwierdzić te odkrycia, naukowcy przeprowadzili kolejną serię eksperymentów, w których karmili myszy nie tylko surowymi i gotowanymi słodkimi ziemniakami, ale także białymi ziemniakami, burakami, marchewką, kukurydzą i groszkiem, czyli pokarmami o różnym stopniu skrobiowości i strawności.

Tak jak poprzednio, naukowcy odkryli, że gotowane i surowe ziemniaki obu odmian w różny sposób wpływały na różnorodność mikrobiologiczną jelit. Nie dotyczyło to innych produktów spożywczych.

Czytaj też:
Czy zieloną herbatę i suplementy z jej ekstraktem można przedawkować?

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost