Uwielbiasz jajka? Te przepisy cię zachwycą

Uwielbiasz jajka? Te przepisy cię zachwycą

Dodano: 
Jajka, zdjęcie ilustracyjne
Jajka, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Pixabay / wilkoszenator
Jajka możemy kupić właściwie w każdym sklepie spożywczym, a z ich pomocą mozemy wykonać wiele różnych potraw i deserów. Zdaniem dietetyków są dobrym źródłem białka. Jeśli znudziła ci się tradycyjna jajecznica, spróbuj wykonać jedno z dań, polecanych przez Andrzeja Polana.

W kuchni programu „Dzień dobry TVN” Andrzej Polan pokazał oryginalne przepisy na dania jajeczne, które nieco różnią się od klasycznych sadzonych czy jajecznicy. Jak przygotować kajzerki z zapiekanym jajkiem?

Ile kalorii ma jajko?

Ile kalorii ma jajko kurze?
Produkt Kalorie
Białko surowe 100g 36
Całe jajko surowe 100 g 147
Całe jajko surowe 1, kat XL (67g) 98
Całe jajko surowe 1, kat L (61g)
90
Całe jajko surowe 1, kat M (57g)
84
Całe jajko surowe 1, kat S (47g)
69
Jajecznica z mlekiem 100 g 247
Jajecznica z mlekiem dwujajeczna (120g) 296
Jajko smażone na oleju roślinnym 100g 179
Średnie jajko (60g) smażone na oleju roślinnym 107
Jajko ugotowane 100g 147
Jajko ugotowane 1, kat XL (67g) 98
Jajko ugotowane 1, kat L (61g) 90
Jajko ugotowane 1, kat M (57g) 84
Jajko ugotowane 1, kat S (47g) 69
Jajko w koszulkach 100 g 147
Jajko w koszulkach średnie (50g) 74
Żółtko surowe 100 g 339

W jednym jajku znajdziemy witaminy A, B2, B5, B12, kwas foliowy, fosfor i dość sporo selenu. Jajka zawierają również przyzwoite ilości witaminy D, witaminy E, witaminy K, witaminy B6, wapnia i cynku. Należy jednak pamiętać, że wartości odżywcze jajka są uzależnione od chowu kur.

Czytaj też:
Jak zrobić idealne placki ziemniaczane? Swój przepis zdradza Jan Kuroń

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost