Alergen w popularnych marynatach. Na etykiecie nie ma o nim nawet słowa

Alergen w popularnych marynatach. Na etykiecie nie ma o nim nawet słowa

Spiżarnia, zdj. ilustracyjne
Spiżarnia, zdj. ilustracyjne Źródło: Unsplash / Martin Lostak
W papryce konserwowej firmy Ptak Więcki wykryto substancję alergenną – dwutlenek siarki. Jak podaje GIS, a alergenie nie wspomniano na etykiecie produktu.

Chodzi o marynaty produkowane przez Z.P.H. Ptak Józef Ptak o numerze partii 23.02.2020, który stanowi zarazem datę minimalnej trwałości.

„W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 16 ± 2 mg/kg. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – dwutlenku siarki. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną” – podał Główny Inspektorat Sanitarny.

Papryka konserwowa

Państwowa Inspekcja Sanitarna we współpracy z producentem wyjaśnia, skąd dwutlenek siarki znalazł się w słoikach. Producent deklaruje bowiem, że ani ten związek, ani jego pochodne nie są dodawane do papryki marynowanej.

Czytaj też:
Jesteś uczulony na kocią sierść? Niebawem będziesz mógł zaszczepić kota, by zablokować alergen

Źródło: GIS