Pij codziennie ocet jabłkowy, a doświadczysz tych korzyści

Pij codziennie ocet jabłkowy, a doświadczysz tych korzyści

Dodano: 
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy / Źródło: Fotolia / Sea Wave
Cudowne lekarstwo czy mit? Co takiego ma w sobie ocet jabłkowy, że sięga po niego coraz więcej osób?

Ocet jabłkowy zyskuje popularność jako potencjalny sposób leczenia wielu problemów zdrowotnych. Jakie korzyści przynosi i dlaczego właściwie tak zrewolucjonizował rynek dietetyczny?

Czytaj też:
Stosujesz kurację octem jabłkowym? Nigdy nie rób tych rzeczy

Głównym powodem, dla którego ludzie wahają się przed spróbowaniem octu jabłkowego, jest jego smak. Możesz zamaskować ten smak, mieszając go z czymś innym. Nawet nie tylko możesz, ale absolutnie powinieneś. Picie octu jabłkowego bez rozcieńczania może uszkodzić przełyk.

Dokonywanie drobnych poprawek w składzie tego napoju pomaga. Można zacząć od rozcieńczenia małej łyżeczki octu w dużej szklance wody. Kiedy organizm się przyzwyczai, można stopniowo zwiększać dawkę poprzez dwie łyżeczki, aż do nawet dwóch łyżek stołowych.

Czytaj też:
Czy ocet jabłkowy pomaga schudnąć?

Korzyści ze stosowania octu jabłkowego

Twój apetyt może się zmniejszyć
Jedną z najbardziej znanych korzyści zdrowotnych octu jabłkowego jest to, że może pomóc ci schudnąć. „Ocet może prowadzić do zmian metabolicznych, które sprzyjają odchudzaniu”, jak mówi Luiza Petre, kardiolog i specjalista ds. kontroli masy ciała, która prowadzi prywatną praktykę w Nowym Jorku i Connecticut. Wyjaśnia, że ​​ocet jabłkowy pomaga w odchudzaniu, zmniejszając apetyt i utrzymując uczucie sytości po posiłkach.

Możesz przestać mieć ciągłą ochotę na słodycze
Poza tym, że ocet pomaga ci poczuć się pełniejszym, może też ograniczyć twoją ochotę na słodycze, szczególnie jeśli zmieszasz go z miodem. Kwas octowy w occie pomaga zmniejszyć apetyt na cukier, a miód daje niewielką dawkę słodkiego smaku. A najlepsza informacja? Ocet zaspokaja te pragnienia nawet przy bardzo małej liczbie kalorii. Ocet jest bardzo niskokaloryczny, dostarcza trzy kalorie w łyżce. Jednak zawiera niezbędne witaminy i minerały, w tym potas, magnez i błonnik. Brzmi nieźle, prawda?

Twój żołądek może poczuć się lepiej
Ocet działa cuda dla twojego układu pokarmowego. Prebiotyki zawarte w occie są niezwykle korzystne dla zdrowych mikroorganizmów, które regulują układ trawienny. Picie octu może również pomóc w regulacji ilości kwasu w żołądku, co prowadzi do łatwiejszego trawienia.

Może obniżyć poziom cukru we krwi
Ocet zwiększa skuteczność insuliny w redukcji poziomu cukru, nawet podczas posiłku o wysokiej zawartości węglowodanów. Według badań opublikowanych w Journal of Evidence-Based Integrative Medicine, dzienna dawka octu może pomóc obniżyć średni dzienny poziom cukru we krwi. Ocet może zapobiegać insulinooporności, objawowi stanu przedcukrzycowego. Chociaż nie ma naukowych dowodów na poparcie stosowania octu w cukrzycy w celu zastąpienia insuliny lub innych leków przeciwcukrzycowych, włączenie go prewencyjnie może zapobiec rozwojowi stanu przedcukrzycowego.

Może poprawić zdrowie twojego serca
jeśli szukasz prostego sposobu na obniżenie poziomu cholesterolu i ryzyka zawału serca, ocet może pomóc. Obniża trójglicerydy, które powodują powstawanie blaszki miażdżycowej wzdłuż tętnic, a jej nagromadzenie może prowadzić do zablokowania przepływu krwi. Podobnie błonnik pokarmowy zwany pektyną, występujący zarówno w jabłkach, jak i occie, pomaga neutralizować zły cholesterol.

Możesz przyswoić więcej składników odżywczych
Kolejną zaletą octu jest to, że może zwiększyć ilość składników odżywczych, które wchłaniasz z innych produktów spożywczych. Według starszego badania na zwierzętach opublikowanego w czasopiśmie naukowym Bioscience, Biotechnology i Biochemistry ocet wydaje się pomagać jelitom w lepszym wchłanianiu wapnia. To samo wydaje się dotyczyć żelaza. Prebiotyki w occie jabłkowym, które karmią nasze dobre bakterie w jelitach pozwalają nam łatwiej przyswajać witaminy i minerały z jedzenia. Pomaga to również naszemu ciału lepiej funkcjonować i poprawia ogólny stan zdrowia.

Może zmniejszyć ryzyko raka
Chociaż nie ma wielu badań wskazujących, że ocet może zapobiegać rakowi, niektóre wyniki wskazują na potencjalne korzyści przeciwnowotworowe. Na przykład w badaniu z 2014 r., w którym oceniano komórki zwierzęce w warunkach laboratoryjnych, dokonano przeglądu zdolności kwasu octowego (który jest w occie jabłkowym) do zabijania komórek rakowych. W czasopiśmie Journal of Gastroenterology and Hepatology stwierdzono: „Kwas octowy jest silnym środkiem przeciwnowotworowym. Miejscowe stosowanie kwasu octowego może być dobrą metodą w leczeniu raka żołądka i ewentualnie innych nowotworów złośliwych. Jednak to, jak ocet zachowuje się w ludzkim ciele może dawać różne wyniki, co ilustruje potrzebę dodatkowych badań. Ocet to alkalizująca żywność, która przywraca równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Jest to ważne, ponieważ komórki rakowe rozwijają się w kwaśnym środowisku.

Możesz być lepiej chroniony przed szkodliwymi bakteriami
Ocet ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Może to zapobiegać rozwojowi szkodliwych bakterii i grzybów w przewodzie pokarmowym. Jest to ważne ze względu na powiązania między zdrowiem jelit a ogólnym stanem zdrowia. Uważa się, że kwas octowy może zabijać bakterie chorobotwórcze, takie jak E. coli, a także szkodliwe drobnoustroje i wirusy. Zwiększenie wydzielania kwasu żołądkowego oznacza obniżenie poziomu pH w żołądku, co pomaga zabić wszelkie złe mikroby, na które możemy być narażeni poprzez nasze pokarmy. Właściwości przeciwbakteryjne octu mogą również zlikwidować trądzik na twarzy.

Może poprawić się twój oddech
Kolejna miła korzyść z właściwości antybakteryjnych octu? Może pomóc zabić nieświeży oddech. Chociaż z pewnością nie powinien służyć jako zamiennik płynu do płukania jamy ustnej, picie go codziennie (lub używanie go do płukania jamy ustnej) może pomóc utrzymać świeży oddech. Jeśli jednak zdecydujesz się płukać gardło, rozcieńcz go wodą i odczekaj co najmniej pół godziny przed umyciem zębów, aby kwas nie zniszczył szkliwa.

I niekorzystna niespodzianka: szkliwo na twoich zębach może się osłabić
Kwasowość octu może powodować zniszczenia szkliwa zębów. Duże ilości octu jabłkowego mogą powodować erozję. Kwas octowy może osłabiać szkliwo zębów i prowadzić do utraty minerałów i próchnicy. Nie jest to jednak powód, aby odmawiać sobie tego napoju. Zapobiegaj uszkodzeniom zębów, rozcieńczając ocet: 1 część octu, 10 części wody. I pij przez słomkę!

Źródło: thehealthy.com
 0

Czytaj także