W weekend spodziewasz się gości? To ciasto zrobisz bez pieczenia

W weekend spodziewasz się gości? To ciasto zrobisz bez pieczenia

Dodano: 
Tarta
Tarta / Źródło: Unsplash / Francisco Jacquier
Tarty stają się coraz popularniejsze. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. A co, jeśli nie mamy piekarnika? Spokojnie! Tartę można zrobić także bez pieczenia.

W kuchni „Dzień Dobry TVN” trzy zupełnie różne tarty przygotowywała Kasia Bukowska. Na początek pokazała, jak zrobić tartę orzechowo-czekoladową bez pieczenia. Upiekła także kolorową tartę warzywną z kozim serem oraz tartę z ricottą czekoladą, pistacjami i pomarańczą inspirowaną Sycylią.

Tarta orzechowo-czekoladowa bez pieczenia

Potrzebujemy zwykłym, maślanych herbatników (zblendowanych lub utłuczonych), kakao i zblendowanych orzechów laskowych. Całość mieszamy i wykładamy masą formę.

Spód można po prostu wstawić do lodówki, ale jeśli chcemy, żeby ciasto było bardzo chrupiące, spód możemy chwilę podpiec w piekarniku.

W garnku łączymy śmietanę 36%, czekoladę, szczyptę soli, masło, łyżeczkę rozpuszczalnej kawy. Następnie przelewamy śmietanową masę na spód tarty i całość chłodzimy 2 godziny w lodówce.

Osoby, które nie boją się piec i lubią różne, kulinarne wariactwa, mogą pokusić się także na inne tarty. Kasia Bukowska w programie Dzień dobry TVN zaproponowała także kolorową tartę warzywną z kozim serem oraz tartę z ricottą czekoladą, pistacjami i pomarańczą.

Uwaga na orzechy!

Pamiętajmy, że orzechy zawierają także antyoksydanty, witaminy, białko i błonnik. Włączając je do diety, należy po prostu zachować umiar. Jedzenie ich w niekontrolowanych ilościach może skutkować spożyciem kilkuset kalorii w kilka minut.

Czytaj także:
Szarlotka, jabłecznik, ciasto z jabłkami – czy wiesz, jak je rozróżnić?

Opracowała:
Źródło: X-news

Czytaj także

 0