Te napoje pogarszają zdrowie kobiet każdego dnia

Te napoje pogarszają zdrowie kobiet każdego dnia

Dodano: 
Zimne napoje
Zimne napoje Źródło:Materiały prasowe
Ostatnie badanie wykazało związek między spożywaniem dwóch słodkich napojów bezalkoholowych dziennie a zwiększonym ryzykiem złamań szyjki kości udowej u kobiet po menopauzie. Ponieważ autorzy badania nie mogą udowodnić związku przyczynowego, oczekują dalszych badań.

Według autorów najnowszego opracowania na całym świecie złamanie osteoporotyczne występuje co 3 sekundy. Chociaż niektóre z podstawowych czynników ryzyka osteoporozy są niezmienne, takie jak wiek i płeć, niektóre nawyki stylu życia również odgrywają pewną rolę. Na przykład spożywanie alkoholu i palenie tytoniu zwiększają to ryzyko. Odżywianie może również odgrywać pewną rolę, a naukowcy są szczególnie zainteresowani przyswajaniem wapnia.

Czytaj też:
Lubisz słodkie napoje? Naukowcy mają dla ciebie złe wieści

Dlaczego napój gazowany?

Jedno z ostatnich badań w czasopiśmie Menopause koncentrowało się na wpływie spożywania napojów bezalkoholowych na kości.

W wielu badaniach zaobserwowano związek między spożywaniem napojów bezalkoholowych a zmniejszoną gęstością mineralną kości u nastolatekmłodych kobiet. Jednak inne badania, które szukały związku między napojami a osteoporozą, nie zidentyfikowały znaczącego związku. Znaleziono związek między spożyciem coli a osteoporozą, ale nie zaobserwowano tego samego efektu w odniesieniu do innych napojów gazowanych.

Z powodu tych rozbieżności autorzy najnowszego artykułu postanowili zbadać powiązania między napojami bezalkoholowymi a gęstością mineralną kości w kręgosłupie i biodrach. Poszukiwali również związku między spożyciem napojów a ryzykiem złamania szyjki kości udowej w ciągu 16 lat obserwacji. Aby to zbadać, naukowcy wykorzystali dane 72342 kobiet.

W badaniu wzięto pod uwagę czynniki stylu życia, w tym dietę. Kwestionariusz zawierał pytania dotyczące spożycia bezkofeinowych napojów bezkofeinowych.

Czytaj też:
Sięgasz po takie napoje? Narażasz się na rozwój cukrzycy typu 2

Jakie są odkrycia?

Naukowcy wzięli pod uwagę szereg zmiennych, które mogą mieć wpływ na wyniki, w tym wiek, pochodzenie etniczne, poziom wykształcenia, dochód rodziny, wskaźnik masy ciała (BMI), stosowanie terapii hormonalnej i doustnych środków antykoncepcyjnych, spożycie kawy i historię upadków. Zgodnie z oczekiwaniami zaobserwowali związek między spożyciem sody a obrażeniami związanymi z osteoporozą. Wykazano 26-procentowe ryzyko złamania biodra wśród kobiet, które piły średnio 14 porcji tygodniowo lub więcej w porównaniu z brakiem tych napojów w diecie.

Naukowcy wyjaśniają, że związek ten był statystycznie istotny tylko w przypadku napojów bezkofeinowych, co spowodowało wzrost ryzyka o 32 proc. Chociaż wzorzec był podobny dla kofeinowych napojów gazowanych, nie był istotny statystycznie. Wartości procentowe pokazują ryzyko względne, a nie bezwzględne. Autorzy badania powtarzają, że istotny związek był obecny tylko przy porównaniu kobiet, które piły najwięcej napojów gazowanych (co najmniej 2 dziennie) z tymi, które ich nie piły. Warto również zauważyć, że naukowcy nie znaleźli żadnych powiązań między spożyciem napojów a gęstością mineralną kości.

Ograniczenia i teorie

Wcześniejsze badania szukające związków między napojami i osteoporozą przyniosły sprzeczne wyniki, podobnie obecnego nie można traktować jako ostateczne wyjaśnienie. Istnieją również pewne ograniczenia badania. Na przykład, jak zauważają naukowcy, uczestnicy zgłosili spożycie napojów tylko na początku badania. Zwyczaje żywieniowe mogą z czasem ulec znacznej zmianie, a zespół nie mógł tego wyjaśnić.

Wydaje się, że ogólne spożycie sody może w jakiś sposób wpłynąć na zdrowie kości. Autorzy badania uważają, że może to być spowodowane tym, że dodane cukry mają „negatywny wpływ na homeostazę mineralną i równowagę wapniową”.

Inna teoria zarysowana przez autorów dotyczy karbonizacji, czyli procesu rozpuszczania dwutlenku węgla w wodzie. Powoduje to powstawanie kwasu węglowego, który może zmieniać kwasowość żołądka, a w konsekwencji wchłanianie składników odżywczych.

Czytaj też:
Tyjesz od napojów, a nie od jedzenia. Czego nie warto pić?

Źródło: medicalnewstoday.com