Jan Kuroń zdradza, które potrawy świąteczne warto przygotować wcześniej i zamrozić

Jan Kuroń zdradza, które potrawy świąteczne warto przygotować wcześniej i zamrozić

Dodano: 
Świątecznie przystrojony karp
Świątecznie przystrojony karp / Źródło: Fotolia / teressa
Ostatnie dni tuż przed świętami spędzasz w kuchni? Masz problem, żeby ze wszystkim zdążyć na czas i zależy ci, żeby świąteczne potrawy były smaczne i świeże? Spokojnie! Niektóre dania można przyrządzić wcześniej i zamrozić.

W kuchni „Dzień Dobry TVN” Jan Kuroń zdradził swoje patenty na udane Święta. Dlaczego warto jest wcześniej przygotować niektóre potrawy i je zamrozić?

Świąteczny obiad musi być jednym z najbardziej stresujących posiłków w życiu. Rozpoczęcie procesu z kilkumiesięcznym, tygodniowym, a nawet dniowym wyprzedzeniem z pewnością może zredukować stres.

Nietypowe produkty, które można mrozić:

  • Białka jaj – bardzo często zostają, gdy potrzebujemy samych żółtek. Białka można później wykorzystać do przygotowania bezy. Najlepiej, by rozmrażały się przez noc w lodówce.
  • Masło – można zamrażać je w oryginalnym opakowaniu lub przełożyć do torebki foliowej.
  • Chipsy – chłód nie tylko podwaja ich termin przydatności do spożycia, ale także sprawia, że są bardziej chrupkie.
  • Kolby kukurydzy – świeżą kukurydzę należy zamrozić natychmiast po zakupie.
  • Świeże zioła – wystarczy tylko dokładnie je poszatkować, przełożyć do pojemniczków, podpisać i gotowe.
  • Orzechy – dzięki procesowi mrożenia dłużej zachowują świeżość, ponieważ nie psują się tak szybko tłuszcze w nich zawarte.
  • Twarde sery – po zamrożeniu nieco zmienią swoją teksturę i staną się kruche, dlatego zamrażanie ma sens, gdy chcemy je wykorzystać do gotowania, a nie w formie deski serów.
  • Ryż i makaron – należy podzielić je na porcje i oddzielnie zamrozić. Później, podczas rozmrażania wystarczy dodać trochę wody i wstawić do mikrofalówki na kilka minut.
  • Rosół – w lodówce nie powinien stać zbyt długo, ale w zamrażalniku może leżeć nawet 4-6 miesięcy.
  • Pizza – jedzona na drugi dzień nie smakuje równie dobrze. Lepiej po ostygnięciu zamrozić ją i później podgrzać w piekarniku.
  • Świeże produkty na koktajl – owoce i warzywa szybko się psują. Jeśli często przygotowujemy koktajle, możemy zrobić małe pakunki, które później wystarczy rozmrozić i zmiksować. Wystarczy wrzucić do woreczka swoje ulubione owoce i warzywa, by w ten sposób przygotować gotową porcję na koktajl.

Czytaj także:
Jak dobrze zaplanować świąteczne porządki?

Opracowała:
Źródło: X-news

Czytaj także

 0