Ta jedna prosta zmiana pozwoli zmniejszyć spożycie kalorii

Ta jedna prosta zmiana pozwoli zmniejszyć spożycie kalorii

Dodano: 
Etykieta - jak czytać ?
Etykieta - jak czytać ? / Źródło: Fotolia
Chociaż liczba kalorii jest wyraźnie oznaczona na etykietach, dla wielu osób wciąż pozostaje to bez znaczenia, więc problem otyłości rośnie. Jednak eksperci prawdopodobnie znaleźli sposób, jak się z tym uporać.

Jednym z możliwych sposobów podejścia do etykiet żywności jest rzeczywiste wyjaśnienie, co oznacza zawartość kalorii w produkcie. W tym systemie etykieta pokazuje, jak daleko – lub jak długo – dana osoba musiałaby biec lub maszerować, aby spalić kalorie z danego produktu.

Czytaj także:
Zmiany w kontroli żywności. Ma być szybciej i efektywniej

Jak wyjaśniają autorzy, ten poziom szczegółowości pomógłby konsumentom zdecydować, czy dodatkowe kalorie „były tego warte”. Oprócz dostarczonych informacji autorzy uważają, że ten sposób służyłby również jako regularne przypomnienie o znaczeniu aktywności fizycznej w życiu codziennym. Piszą: „Gdy konsument zobaczy symbol oznaczający, że spożycie pizzy zajmie 4 godziny, a spalenie sałatki zajmie jedynie 15 minut, teoretycznie powinno to uświadomić ten swoisty koszt energii z żywności".

Jednak dotychczasowe badania z 2018 r. wskazały, że ta metoda nie ma istotnego wpływu na to, jaką żywność o jakiej liczbie kalorii zamawiają ludzie.

Świeże spojrzenie na liczenie kalorii

Do nowej analizy naukowcy zebrali 15 artykułów spełniających kryteria. Wszystkie badania były randomizowane. Porównano omawiane tutaj znakowanie żywności z innym rodzajem znakowania lub bez znakowania. Badania obejmowały dane od 4606 uczestników. Łącząc dane z 14 badań naukowcy mieli znaczące spostrzeżenia. Odkryli, że gdy badacze stosowali takie etykiety na produktach żywnościowych i napojach oraz w menu, uczestnicy wybierali posiłki uboższe średnio o 65 kalorii.

Naukowcy szacują, że jeśli etykietowanie zostanie powszechnie przyjęte, może zmniejszyć spożycie o około 195 kalorii dziennie. Nawet niewielkie zmniejszenie spożycia kalorii w całej populacji może mieć znaczącą różnicę.

Czytaj także:
Masz ogromną chęć na słodycze? Sprawdź, co to może oznaczać

Potrzebne są dalsze badania

Jednym znaczącym problemem, który napotyka ten obszar badań, są warunki eksperymentu. W bieżącej analizie większość badań przeprowadzono w warunkach laboratoryjnych i badano hipotetyczny wybór posiłków. Autorzy mówią na przykład o konieczności przeprowadzenia dodatkowych badań w restauracji lub supermarkecie. Jest całkiem możliwe, że ludzie decydują, co jeść, w zależności od ich bieżącej sytuacji.

Różne dodatkowe okoliczności miałyby również wpływ na inne czynniki, które mogłyby odgrywać tutaj rolę, w tym cena i marketing. Podobnie ludzie mogą wybierać przekąski pod innym kątem niż w przypadku pełnego posiłku – wciąż jest wiele pytań, na które należy odpowiedzieć.

Czytaj także:
Jak wybrać dobry dżem?

Źródło: medicalnewstoday.com

Czytaj także

 0