Kulinarne grzeszki. Które z nich masz na swoim koncie?

Kulinarne grzeszki. Które z nich masz na swoim koncie?

Dodano: 
Słodycze, cukier, zdjęcie ilustracyjne
Słodycze, cukier, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Pexels / Jamin Djuang
Tu batonik, tam garść chipsów, w południe kawa z syropem smakowym, po obiedze kawałek ciasta... Brzmi znajomo? Każdy z nas ma na koncie kulinarne grzeszki. Sprawdź, po jaki produkt sięgnąć, gdy dopadnie cię nagła ochota na coś słodkiego.

Czasami mamy ochotę na kulinarny grzeszek. Nie trzeba z tego rezygnować. Warto jednak wybrać coś, co mniej wpłynie na naszą zdrową dietę. Które przekąski są zdrowsze? Co wybrać?

Daktyle – przekąska idealna

Chociaż daktyle zawierają wyjątkowo dużo cukru, nie warto wykluczać ich ze swojej codziennej diety. Jedno z badań z roku 2003 roku, opublikowane w „International Journal of Food, Sciences and Nutrition” sugeruje, że daktyle zawierają szeroką gamę niezbędnych składników odżywczych, które mają działanie przeciwnowotworowe i wspomagają układ odpornościowy. Oprócz 15 składników mineralnych znajdziemy w nich także 23 rodzaje aminokwasów i nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas palmitynowy, oleinowy, linolowy i linolenowy. Ten wyjątkowy skład powoduje, że daktyle stają się niemalże „przekąską idealną”.

Daktyle zawierają miedź, żelazo, potas, magnez, mangan, mnóstwo witamin z grupy B, w tym witaminę B6 (pirydoksyna), niacynę, kwas pantotenowy i ryboflawinę. Znajdziemy w nich także spore ilości witamin A i K oraz karotenów i luteiny. Są bogate w błonnik, dzięki czemu korzystnie wpływają na metabolizm. W dodatku są wyjątkowo słodkie. Ich wyjątkowy smak z pewnością ułatwi zmianę codziennych nawyków żywieniowych i wprowadzenie nowego rytuału – chodzi o spożywanie trzech daktyli każdego dnia. Zmiana niewielka, a korzyści dla zdrowia ogromne.

Czytaj też:
Ile możemy przytyć w święta?

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost