Jak zrobić idealną sałatkę jarzynową? Swój przepis zdradza Koło Gospodyń

Jak zrobić idealną sałatkę jarzynową? Swój przepis zdradza Koło Gospodyń

Dodano: 
Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa Źródło: Shutterstock / Goskova Tatiana
Sałatka jarzynowa jest niekwestionowaną królową każdych świąt, także Bożego Narodzenia. Chociaż raczej nie stawiamy jej na wigilijnym stole, w pierwszy i drugi dzień świąt chętnie się nią zajadamy.

W „Dzień Dobry TVN” Daria Ładocha, Koło Gospodyń „Malowane Szminką” i Antek Smykiewicz rozważali nad najlepszym smakiem sałatki jarzynowej. Jakim przepisem podzieliła się Daria Ładocha? Blogerka zdradziła też, kilka swoich sprawdzonych sposobów i patentów na tę tradycyjną potrawę.

Czy rezygnować z majonezu?

Majonez o wysokiej zawartości tłuszczu jest często uważany za niezdrowy. Jest to głównie tłuszcz, a zatem gęsta kaloria, więc łatwo jest szybko dodać kalorie i tłuszcz, gdy nie zwracasz uwagi na wielkość porcji.

Ponadto niektóre osoby omijają popularną przyprawę ze względu na obawy, że niewłaściwie przechowywany majonez może być siedliskiem bakterii. Prawda jest taka, że ​​dzięki starannemu doborowi, odpowiedniemu przygotowaniu i przechowywaniu oraz umiarkowanemu użyciu majonez może być pysznym i zdrowym dodatkiem do diety niskowęglowodanowej.

W zależności od rodzaju stosowanej diety majonez może być dla ciebie dobry lub zły. Majonez to głównie olej, więc jest to wysokotłuszczowa i bogata w kalorie przyprawa. Dobrą wiadomością jest to, że prawie każdy jadalny olej może być użyty do produkcji majonezu, więc sam olej jest największym czynnikiem wpływającym na zdrowie przepisu.

Czytaj też:
Jak pić (i jeść) w święta, by nie żałować?

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost/verywellfit.com