Osoby pijące herbatę żyją dłużej? Nowe odkrycia

Osoby pijące herbatę żyją dłużej? Nowe odkrycia

Dodano: 
Czerwona herbata
Czerwona herbata Źródło: Unsplash / Sabri Tuzcu
Ta wiadomość zachwyci wszystkich miłośników herbaty. Jej picie co najmniej trzy razy w tygodniu wiąże się z dłuższym i zdrowszym życiem – wynika z badań opublikowanych właśnie w „European Journal of Preventive Cardiology”.

Analiza objęła 100 902 uczestników projektu China-PAR2 bez historii zawału serca, udaru mózgu lub raka. Podzielono ich na dwie grupy: zwykłych pijących herbatę (trzy lub więcej razy w tygodniu) i nigdy lub rzadko pijących herbatę (mniej niż trzy razy w tygodniu) i obserwowano przez okres średnio 7,3 lat.

Okazało się, że 50-letni nawykowy pijący herbatę rozwinąłby chorobę wieńcową i udar mózgu 1,41 lat później i żył 1,26 lat dłużej niż ci, którzy nigdy lub rzadko pili herbatę.

W porównaniu z osobami pijącymi herbatę, które nigdy nie lub nie są przyzwyczajeni, konsumenci zwykłej herbaty mieli o 20 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu, o 22 proc. mniejsze ryzyko śmiertelnej choroby serca i udaru mózgu oraz o 15 proc. mniejsze ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.

Potencjalny wpływ zmian w zachowaniach, związanych z piciem herbaty przeanalizowano w podgrupie 14 081 uczestników z ocenami w dwóch punktach czasowych. Średni czas trwania między dwoma badaniami wynosił 8,2 lat, a mediana czasu obserwacji po drugim badaniu wyniosła 5,3 lat.

Osoby pijące zwykłą herbatę, które utrzymały nawyk w obu badaniach, miały o 39 proc. niższe ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu, 56 proc. niższe ryzyko śmiertelnej choroby serca i udaru mózgu oraz o 29 proc. mniejsze ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny w porównaniu z konsekwentnymi nigdy lub rzadko piły herbatę.

Starszy autor, dr Dongfeng Gu (Chińska Akademia Nauk Medycznych) powiedział: „Ochronne działanie herbaty było najbardziej wyraźne wśród konsekwentnej grupy spożywającej zwykłą herbatę. Badania mechanizmu sugerują, że główne związki bioaktywne w herbacie, a mianowicie polifenole, nie są przechowywane w organizmie przez długi czas. Dlatego częste spożywanie herbaty przez dłuższy czas może być konieczne dla efektu kardioprotekcyjnego”.

Czytaj też:
Jest prosty sposób na ograniczenie cukru w diecie

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: EurekAlert