Jak zrobić idealne, domowe frytki? Swój trik zdradza Piotr Kucharski

Jak zrobić idealne, domowe frytki? Swój trik zdradza Piotr Kucharski

Dodano: 
Domowe frytki
Domowe frytki Źródło: Shutterstock / PosiNote
Ze świecą szukać osoby, która nie przepada za frytkami. Niektórzy mogliby je jeść codziennie. Jedynym problemem jest ich... kaloryczność. Fakt, że frytki, które możemy dostać w popularnych sieciach fast-foodów, nie są najwyższej jakości. A gdyby tak zacząć robić je w domu?

W kuchni programu „Dzień Dobry TVN” Piotr Kucharski przygotowywał dania z ziemniakami w roli głównej. Zdradził m.in. przepis na domowe frytki oraz obalił mit kalorycznych sałatek ziemniaczanych. W jakiej formy najbardziej pasują do śledzi?

Ziemniaki – składniki odżywcze

Ziemniaki są doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów. Odżywcza zawartość ziemniaków może się różnić w zależności od odmiany i sposobu przygotowania. Na przykład smażenie ziemniaków dodaje więcej kalorii i tłuszczu niż ich pieczenie. Warto też pamiętać, że większość składników odżywczych znajduje się w skórce i tuż pod nią, dlatego najlepiej nie obierać ziemniaków ze skóry, a jeść je „w mundurkach”.

Ziemniaki 100 g – skład
Kalorie 77
Skrobia 17,3 g
Kwasy tłuszczowe omega-3
13,0 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6
43,0 mg
Białko 2,5 g
Witamina A
10,0 IU
Witamina C
9.6 mg
Witamina K
2.0 mcg
Niacyna
1,4 mg
Kwas foliowy 28,0 mcg
Cholina
14,8 mg
Kwas pantotenowy 0,4 mg
Woda 74,9 g

Ziemniaki są też cennym źródłem minerałów. Zawierają:

  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód,
  • cynk,
  • miedź,
  • mangan,
  • selen.

Ziemniaki nie zawierają natomiast glutenu, a to oznacza, że są idealnym elementem diety w przypadku osób zmagających się z celiakią. Nietolerancja glutenu objawia się silnym bólem brzucha, biegunkami, zaparciami, nadmiernymi gazami czy też wysypką. Zjedzenie produktów z glutenem (takich jak np. orkisz, pszenica, jęczmień i żyto) niesie więc bardzo przykre konsekwencje.

Dieta bezglutenowa jest obecnie bardzo popularna, ponieważ wiele osób wykazuje nadwrażliwość na gluten. Ziemniaki mogą w takim przypadku być idealną opcją.

Ziemniaki pomagają kontrolować poziom cukru we krwi

Ziemniaki zawierają specjalny rodzaj skrobi, znany jako odporna skrobia. Oznacza to, że skrobia nie jest rozkładana i w pełni wchłaniana przez organizm. Zamiast tego dociera do jelita grubego, gdzie staje się źródłem składników odżywczych dla pożytecznych bakterii w jelitach. Skrobia oporna może pomóc zmniejszyć oporność na insulinę. To z kolei może poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi.

Zdrowa flora jelitowa ma ogromny wpływ na pracę całego organizmu. Odpowiada za produkcję serotoniny, bierze udział w procesach odpornościowych, reguluje metabolizm i przyspiesza trawienie.

Ziemniaki kontra wolne rodniki

Ziemniaki są bogate w związki takie jak flawonoidy, karotenoidy i kwasy fenolowe. Związki te działają jako przeciwutleniacze w organizmie poprzez neutralizację potencjalnie szkodliwych molekuł znanych jako wolne rodniki. Powszechnie wiadomo, że wolne rodniki przyczyniają się do rozwoju takich chorób jak cukrzyca, rak czy choroby serca. Mają też fatalny wpływ na wygląd zewnętrzny, ponieważ przyspieszają starzenie się organizmu, w tym skóry.

Czy ziemniaki tuczą?

Ziemniaki zawierają dużo wody i są źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto to wyjątkowo sycące warzywa, co oznacza, że potrafią tłumić apetyt na dłużej. Mogą pomóc w zrzuceniu wagi poprzez ograniczenie napadów głodu. Jeśli nie będziemy łączyć ich z tłustymi, kalorycznymi dodatkami, nie powinny zaszkodzić naszej figurze.

Czytaj też:
Jak zrobić idealne racuchy? Swoje triki zdradza Marieta Marecka

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost