Perfekcyjne gołąbki. Jak przygotować kapustę?

Perfekcyjne gołąbki. Jak przygotować kapustę?

Dodano: 1
Gołąbki
Gołąbki / Źródło: Pixabay / ulleo
Gołąbki to danie uwielbiane przez wielu Polaków. W kuchni „Dzień Dobry TVN” Mikołaj Rey pokazał swój przepis na idealne gołąbki. Jak przygotowuje kapustę?

Kapustę można wykorzystać na wiele sposobów – niektórzy lubią ją kwasić, inni w liście kapusty zawijają mięso i robią gołąbki, a są też tacy, którzy zupę z kapusty mogliby jeść przez cały dzień. Nie bez powodu dieta kapuściana cieszy się tak dużą popularnością. To warzywo jest niskokaloryczne i jednocześnie sycące. Można zjeść naprawdę dużo kapusty i nie zaprzątać sobie głowy kaloriami. W 100 g znajdziemy ich około 25, więc bardzo mało.

Kapusta z całą pewnością sprzyja odchudzaniu, jednak to nie jedyna jej zaleta. Warto ją docenić i jak najczęściej po nią sięgać. Oto dlaczego:

Kapusta a układ odpornościowy

Czy wiesz, że kapusta zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza? Witaminę tę należy przyjmować każdego dnia, ponieważ nasz organizm jej nie magazynuje. Witamina C wspiera układ odpornościowy i jako silny przeciwutleniacz chroni organizm przed chorobami lub pomaga je zwalczać. Antyoksydanty chronią także przed nowotworami.

Kapusta a ciśnienie krwi

Kapusta jest bogatym źródłem potasu, który odgrywa ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi. Jak wiadomo, wysokie ciśnienie krwi zwiększa ryzyko zawału i udaru.

Kapusta a stany zapalne

Kapusta jest źródłem glutaminy – aminokwasu o właściwościach przeciwzapalnych. To wyjaśnia, dlaczego nasze babcie nakładały rozgniecione liście kapusty na bolące stawy i radziły kobietom karmiącym, by robiły okłady z liści kapusty na bolące piersi.

Kapusta a krzepliwość krwi

Kapusta zawiera dużo witaminy K, która wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a przede wszystkim na układ krwionośny. Do objawów niedoboru witaminy K zalicza się: krwawienie w różnych miejscach, nawet bez skaleczenia, np. krwawienie z dziąseł, krwiaki podskórne w miejscu ucisku lub stłuczenia, krwawienie z nosa, krwawienie w układzie pokarmowym, obfite miesiączki.

Czytaj też:
Jak zrobić idealną zupę pomidorową z niedzielnego rosołu?

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost
 1
  • Najwięcej problemów jest z przygotowaniem liści - Najpierw do dużego garnka wlać tyle gorącej wody, by cała główka kapusty była przykryta. Dokładnie wykroić głąb kapuściany. Kapustę włożyć do gorącej wody, doprowadzając do wrzenia i oddzielając wszystkie listki, które są już lekko sparzone. Kłaść je do innego naczynia. Gdy trochę przestygną lekko przyciąć gruby nerw w każdym liściu.

    Polecam kupienie sobie szybkowara https://ostry-sklep.pl/szybkowar-berghoff-vita-9-l Urządzenie nie jest drogie a znacznie skraca czas, który musielibyśmy przeznaczyć na gotowanie. Jak dla mnie must have w kuchni jesli lubicie kuchnię polską.
    Dodaj odpowiedź 1 0
      Odpowiedzi: 0

    Czytaj także