Eksperci: Sztuczne słodziki mogą wpływać na metabolizm bez względu na kalorie

Eksperci: Sztuczne słodziki mogą wpływać na metabolizm bez względu na kalorie

Dodano: 
Słodzik (zdj. ilustracyjne)
Słodzik (zdj. ilustracyjne) / Źródło: Fotolia / photosiber
„Słodyczy należy spożywać z umiarem, niezależnie od kalorii” ostrzegają naukowcy, ponieważ nowe badanie ujawnia wpływ spożywania sztucznych substancji słodzących na metabolizm i kontrolę glukozy.

Ponieważ nadmiar cukru w diecie ma fatalny wpływ na zdrowie, coraz więcej osób przerzuca się na sztuczne słodziki. Wiele z nich nie zawiera żadnych kalorii, więc teoretycznie wydają się być dobrym zamiennikiem. Prawda jest inna. Już wcześniejsze badania, przeprowadzone kilka lat temu wykazały, że słodziki mogą sprzyjać cukrzycy i otyłości. Teraz pojawiły się nowe, dokładniejsze informacje.

M. Yanina Pepino, profesor nauk o żywności i żywienia ludzi na University of Illinois w Chicago, jest główną autorką nowego artykułu, który pojawia się w czasopiśmie Nutrients. Na tapetę wzięto sukralozę.

Słodziki a metabolizm

Naukowcy poprosili 21 uczestników („10 z prawidłową masą ciała i 11 z otyłością”) o przyjęcie doustnych testów tolerancji glukozy (OGTT) po spożyciu glukozy i sukralozy.

Żaden z uczestników nie miał cukrzycy ani nie spożywał regularnie sztucznych substancji słodzących. Najpierw uczestnicy wzięli OGTT po wypiciu wody destylowanej.

Potem, w odstępie tygodnia, ponownie wykonali test po spożyciu wody z 48 gramami sukralozy – odpowiednikiem typowej puszki z napojem – i wreszcie trzeci test, kiedy próbowali tej samej ilości sukralozy przez 5 sekund, ale nie połkali.

Wykonali OGTT po tym, jak wypili również roztwór zawierający 75 gramów glukozy. Wzięli glukozę 10 minut po jednej z trzech wyżej wymienionych substancji.

Naukowcy zbadali poziom sukralozy, insuliny, glukozy i peptydu we krwi u uczestników wielokrotnie w czasie trwania badań. W przypadku osób o „normalnej masie” połykanie sukralozy spowodowało niewielki spadek poziomu insuliny w ciągu pierwszej godziny i wzrost wrażliwości na insulinę o około 50%. W przeciwieństwie do tego, kiedy ludzie z otyłością przełknęli środek słodzący, ich poziom insuliny znacznie wzrósł w porównaniu z tym, kiedy pili wodę destylowaną lub kiedy tylko smakowali słodzik.

Naukowcy potwierdzają granice swoich wyników, mówiąc: „Nasze dane sugerują, że istnieją mechanizmy, których nie rozumiemy jasno na temat tego, jak ludzkie ciało reguluje glukozę, i potencjalne efekty metaboliczne smakowania czegoś słodkiego poza dostarczeniem poczucia przyjemność”. Konieczne są dalsze badania.

Czytaj także:
Czerwone i przetworzone mięso nie jest dobre dla zdrowia

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: Medical News Today

Czytaj także

 0