BIałe warzywa – dlaczego warto regularnie po nie sięgać?

BIałe warzywa – dlaczego warto regularnie po nie sięgać?

Dodano: 
Świeże warzywa
Świeże warzywa Źródło:Fotolia / Autor: merc67
Kolor ma znaczenie – to fakt. Za barwę warzyw i owoców odpowiadają konkretne związki, które w określony sposób wpływają na zdrowie. Dlatego też nasza dieta powinna być kolorowa. Tak, biel też jest kolorem.

– Białe warzywa są niedoceniane w tym okresie jesienno-zimowym. Jesteśmy tak napakowani informacjami, żeby wybierać te kolorowe warzywa, które mają karotenoidy i chlorofile, że zupełnie pomijamy te, które są najprostsze i faktycznie bardzo wartościowe – powiedziała dietetyczka Katarzyna Biłous. Jakie korzyści płyną ze spożywania białych warzyw?

Białe warzywa – właściwości

Białe owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, o których wiadomo, że obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie, a także obniżają wysokie ciśnienie krwi. Mają także doskonały wpływ wzmacniający odporność na twoje ciało. Składniki odżywcze znajdujące się w białych owocach i warzywach minimalizują ryzyko raka jelita grubego, prostaty i piersi.

  • Białe warzywa: ziemniaki, cebula, pieczarki, kalafior, rzepa
  • Białe owoce: banany, białe nektaryny, białe brzoskwinie, gruszki

W cebuli, czosnku czy kalafiorze znajdziemy flawonoidy, będące naturalnymi antybiotykami. Związki z tej grupy działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo, a także rozkurczowo. Między innymi dlatego zaleca się ich spożywanie w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o przeziębienia.

Czytaj też:
Dieta ubogoresztkowa – kto powinien ją stosować?

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost