Wykorzystaj czas w domu! Zrób banalnie proste czekoladowe trufle z 3 składników

Wykorzystaj czas w domu! Zrób banalnie proste czekoladowe trufle z 3 składników

Dodano: 
Słodkości z czekolady
Słodkości z czekolady Źródło: Shutterstock / Venot
Wykorzystaj czas spędzany teraz w większości w domu i rozpieść swoich domowników. Czekoladowym truflom ciężko się oprzeć. Te oprócz tego, że są smaczne, to jeszcze łatwe w przygotowaniu. Do ich zrobienia potrzebne są tylko trzy składniki.

Na co dzień zdecydowanie jednak lepiej sięgać po gorzką czekoladę.

Gorzka czekolada może obniżyć ciśnienie

Niemieccy naukowcy podawali uczestnikom badania stała porcję gorzkiej czekolady. Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do pobrania 6,3 g (30 kalorii) dziennie ciemnej czekolady, zawierającej 30 mg polifenoli lub dopasowanej dawki białej czekolady, która nie zawierała polifenoli przez 18 tygodni. Pod koniec badania naukowcy odkryli, że u uczestników nastąpiło zmniejszenie ciśnienia skurczowego średnio o 5 punktów i o 2 punkty rozkurczowego. Obniżkom tym nie towarzyszyły zmiany masy ciała, stężenia lipidów ani glukozy w osoczu. Odsetek uczestników z nadciśnieniem, którzy spożywali gorzką czekoladę, spadł z 86 do 68 procent. Gorzka czekolada była jednak skuteczna u osób z umiarkowanie wysokim ciśnieniem. Uważa się, że jest tak z powodu polifenoli w kakao, substancji chemicznych, które zawierają flawanole.

Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie American Journal Association (JAMA).

Gorzka czekolada chroni przed miażdżycą

Jedzenie gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko miażdżycy – pogrubienia i stwardnienia tętnic – poprzez przywrócenie elastyczności tętnic i zapobieganie przyklejaniu się białych krwinek do ścian naczyń krwionośnych. Zespół badaczy z Holandii wziął pod lupę wyniki badań 44 mężczyzn w wieku od 45 do 70 lat, którzy zmagali się z nadwagą. Przez dwa okresy 4 tygodni mężczyźni musieli jeść 70 g zwykłej ciemnej czekolady każdego dnia lub 70 g specjalnie wyprodukowanej gorzkiej czekolady z wysokim poziomem flawonoidu – przeciwutleniacza naturalnie występującego w niektórych roślinach, w tym kakao. Obie czekoladki były podobne pod względem zawartości kakao. Stan zdrowia naczyniowego uczestników oceniano zarówno na początku, jak i na końcu okresu badania.

Sspożycie ciemnej czekolady obniżyło ryzyko wystąpienia miażdżycy. Jednak naukowcy odkryli, że chociaż czekolada wyższa w flawanolach zwiększyła sensoryczną stymulację u uczestników, oba rodzaje czekolady dały te same korzyści dla serca. Jednak zwiększona zawartość flawanolu wyraźnie wpłynęła na smak, a tym samym na motywację do jedzenia tych czekoladek, które przecież wielu osobom nie smakują.

Co jeszcze potrafi gorzka czekolada?

  • Dzięki dużej zawartości antyoksydantów może spowalniać procesy starzenia, wpływające m.in. na wygląd.
  • Magnez, zawarty w gorzkiej czekoladzie, jest naturalnym środkiem uspokajającym natury, a więc może pomóc ciału odpocząć i poczuć się bardziej na wschodzie.
  • Gorzka czekolada zawiera także sporo błonnika, żelaza, miedzi i manganu.
  • Podnosi poziom endorfin, które mają wpływ na nasze ogólne samopoczucie i zadowolenie.

Czytaj też:
Zrobiłeś zapasy ryżu? Tak możesz go wykorzystać – przepisy

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost