Co warto wiedzieć o jedzeniu surowych jaj?

Co warto wiedzieć o jedzeniu surowych jaj?

Dodano: 
Jajka
Jajka Źródło: Pexels / Kaboompics .com
Niektóre przepisy, takie jak ten na domowe lody, wymagają użycia surowych lub niedogotowanych jaj, a wiele osób spożywa surowe jaja ze względu na ich właściwości odżywcze. Jednak jedzenie surowych jaj może nie być bezpieczne.

Niektórzy wolą jeść surowe lub niedogotowane jajka. Amerykańskie FDA podaje, jak wiele osób zapada na choroby przenoszone przez żywność, a ile umiera każdego roku z powodu jedzenia jaj zanieczyszczonych Salmonellą. Niektóre kury przenoszą Salmonella typhimurium i Salmonella enteritidis w narządach rozrodczych. Czynniki wpływające na zanieczyszczenie jaj kurzych Salmonellą obejmują:

  • ile kurczaków jest w stadzie
  • wiek stada
  • poziomy stresu ptaków
  • dieta ptaków
  • szczepienia
  • poziom higieny.

Czytaj też:
Wszystko, co musisz wiedzieć o jajkach

Jak uniknąć zakażenia?

Podgrzewanie jaj w gorącej wodzie może zapobiec transmisji bakterii. Sposoby zapobiegania Salmonelli obejmują pasteryzację i napromienianie.

Pasteryzacja polega na podgrzewaniu jaj gorącą wodą lub gorącym powietrzem przez bardzo określony czas. Zalecane jest podgrzewanie jaj w różnych temperaturach, aby pasteryzować poszczególne części jaja. Na przykład żółtka wymagają ogrzewania w minimalnej temperaturze 60℃ przez 6,2 minut. Pasteryzacja znacznie zmniejsza zanieczyszczenie Salmonellą i nie wpływa na jakość odżywczą ani smak jaja.

Napromienianie polega na wystawieniu jaja na dawkę promieniowania, ale ta metoda może wpłynąć na jakość jaja.

Związek między salmonellą a drobiem

Wzrasta zainteresowanie przydomową hodowlą kurczaków. Badacze z USDA przeprowadzili ankietę wśród właścicieli kurczaków, aby dowiedzieć się, w jaki sposób opiekują się i obchodzą ze swoimi stadami. Naukowcy szacują, że mniej niż 50% właścicieli kurczaków w Miami i Los Angeles oraz tylko 63,5% właścicieli kurczaków w Denver, którzy odpowiedzieli na pytania, wiedzieli o związku między zakażeniem Salmonellą a drobiem.

W jednym badaniu przeprowadzonym w Australii zapytano uczestników o spożywanie surowych jaj. Podczas gdy 84% osób odpowiedziało, że nie spożywa surowych jaj, 86% uczestników przyznało się do podjadania surowego ciasta z misek, łyżek i szpatułek. Naukowcy podkreślili, że wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że spożywanie surowych jaj może powodować choroby.

Naukowcy przyjrzeli się także praktykom związanym z obsługą żywności różnych osób, stwierdzając, że urzędnicy zajmujący się zdrowiem publicznym i osoby zajmujące się żywnością miały bezpieczniejsze nawyki związane z żywnością niż inni. Może to wskazywać, że kształcenie ludzi w zakresie bezpiecznego obchodzenia się z żywnością może poprawić bezpieczeństwo żywności w domu.

Czytaj też:
Jak wykorzystać skorupki jajek? Kilka praktycznych, zaskakujących zastosowań

Kto jest zagrożony infekcją?

Ludzie spożywający surowe lub niedogotowane jajka mogą zarazić się Salmonellą, co lekarze nazywają salmonellozą. Objawy zakażenia Salmonellą występują w ciągu 12 do 72 godzin od spożycia skażonej żywności. U osób z zakażeniem Salmonella mogą wystąpić następujące objawy:

  • biegunka
  • gorączka
  • skurcze brzucha
  • wymioty.

FDA zauważa również, że niemowlęta, dzieci, osoby starsze i kobiety w ciąży są bardziej narażone na zachorowanie po zakażeniu Salmonellą.

Ludzie z upośledzonym układem odpornościowym są również bardziej narażeni na rozwój chorób przenoszonych przez żywność. Osoby z cukrzycą, rakiem, HIV/AIDS lub te, które miały przeszczep narządów, powinny unikać spożywania surowych jaj niepoddanych obróbce. Bezpieczniej jest spożywać pasteryzowane jaja.

Oprócz obaw związanych z bezpieczeństwem żywności, spożywanie surowych białek jaja zaburza zdolność organizmu do wchłaniania biotyny. Biotyna odgrywa kluczową rolę w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów, a jej niedobór może zaburzać funkcję insuliny, co może pogorszyć kontrolę poziomu cukru we krwi.

Jak obchodzić się z jajkami i gotować je?

FDA zaleca przechowywanie jaj w lodówce w temperaturze 4℃ lub niższej. Aby uniknąć zachorowania, trzymaj jaja w lodówce w temperaturze 4℃ lub niższej. Jeśli skorupka jajka jest pęknięta, nie używaj go. Ważne jest, aby myć ręce, przybory kuchenne i blaty gorącą wodą z mydłem przed i po obchodzeniu się z surowymi jajkami.

Dla bezpieczeństwa gotuj jajka. Przygotowując domowe lody i ajerkoniak, delikatnie podgrzej mieszaninę jajeczno-mleczną.

Czytaj też:
5 nowych sposobów użycia jajek – czy już je znasz?

Źródło: medicalnewstoday.com