Te warzywa spożywaj jednocześnie. Uzyskasz maksimum smaku i wartości odżywczych

Te warzywa spożywaj jednocześnie. Uzyskasz maksimum smaku i wartości odżywczych

Dodano: 
Warzywa
Warzywa Źródło: Shutterstock / alicja neumiler
Zupy, sałatki i dodatki do mięsa – te opcje nie mogłyby istnieć bez warzyw. Wiosną pojawiają się ich najmłodsze postacie. Co warto wtedy jeść?

Warzywa uprawiane w tym samym czasie powinny być gotowane razem – ta zasada jest praktykowana przez Włochów od samego początku istnienia kuchni włoskiej. A przynajmniej wiemy o tym, odkąd włoskie babcie zaczęły dzielić się tajemnicami swojej świeżej, prostej, opartej na naturalnych składnikach kuchni. Wszyscy możemy nauczyć się jednej lub dwóch rzeczy z tej mądrości, zwłaszcza jeśli chodzi o planowanie pysznych, świeżych, warzywnych posiłków, o każdej porze roku.

Czytaj też:
5 niedoborów, które mogą wystąpić w związku z izolacją

Wiosna sprzyja kombinacjom w kuchni

Wiosna to pora, kiedy możemy wykorzystać efekty obfitości nasion późnej jesieni i kiełków zimowych – a niektóre z najwcześniejszych, najbardziej delikatnych warzyw są już obecnie dostępne. Groszek i pędy szparagów są charakterystyczne dla wiosny, podobnie jak delikatne młode sałaty, młode marchewki i najwcześniejsze rzodkiewki. Wszystkie te składniki są pyszne spożywane na surowo – ale groszek, szparagi, marchewki i rzodkiewki mogą być również gotowane na parze, pieczone, smażone na ruszcie lub grillowane.

  • Groszek. Wszystkie jego wczesne odmiany są składnikiem wielu sezonowych wiosennych potraw. Groszek i groszek śnieżny są jadalne w całości, albo surowe, albo gotowane, ale groszek angielski przed spożyciem należy wyłuskać, ponieważ tylko nasiona są jadalne.
  • Szparagi. W większości regionów pędy szparagów mają tylko jeden sezon wegetacyjny. Szparagi można jeść na surowo, jeśli ich twarde końce obiera się obieraczką do warzyw, ale są również pyszne po ugotowaniu na parze, pieczone, grillowane i smażone. Im bardziej smukłe są łodygi szparagów, tym delikatniejszy jest smak i konsystencja.
  • Sałata. Ta delikatna roślina jest jedną z pierwszych nowalijek tego sezonu. Najlepiej smakuje z lekkimi sosami i surowymi, świeżymi wiosennymi warzywami.
  • Młode marchewki. Zwykle marchewkę można znaleźć w sklepach przez cały rok, ale wiosna to czas, kiedy marchewka jest najładniejsza i najjaśniejsza. Im dłużej marchewki pozostają w ziemi, tym bardziej rozwija się ich słodycz i smak. Zjedzone na surowo lub ugotowane na wiele sposobów młode marchewki są idealnym składnikiem do przygotowania chrupiącej sałatki, wrzucenia delikatnego groszku lub sauté ze szparagami.
  • Rzodkiewki: Podobnie jak marchewki, rzodkiewki można znaleźć na rynkach naszych rolników przez cały rok, ale smak rzodkiewki jest najlepszy wiosną. Ostry i mocny, prawie jak chrzan, świeży smak rzodkiewki pięknie równoważy słodycz groszku i marchewki. Świeża sałatka z delikatnej sałaty, groszku i marchwi z lekkim winegretem to prawdziwa sezonowa przyjemność.

Czytaj też:
Frytki z topinambura, a może zupa ze skorzonery? Spróbuj warzyw, które królowały na stołach dawnej Rzeczpospolitej

Źródło: myfitnesspal.com