Jak zamrażać i rozmrażać chleb, aby smakował jak najlepiej?

Jak zamrażać i rozmrażać chleb, aby smakował jak najlepiej?

Dodano: 
Chleb, zdjęcie ilustracyjne
Chleb, zdjęcie ilustracyjneŹródło:Pixabay / Zozz_
Teoretycznie jest to bardzo proste: wystarczy wrzucić chleb do zamrażarki, a następnie go rozmrozić. Rzecz w tym, że każdy, kto kiedykolwiek rozmroził chleb, wie, że to wcale nie jest takie łatwe.

Niezależnie od tego, czy robisz go sam, czy odbierasz z ulubionej lokalnej piekarni, nie ma nic lepszego niż świeżo upieczony chleb. Problem w tym, że smak trwa zaledwie dzień lub dwa, zanim chleb będzie czerstwy. Oczywiście najłatwiejszym sposobem uniknięcia czerstwego chleba jest zamrożenie go przy maksymalnej świeżości i rozmrożenie w razie potrzeby.

Jaki jest właściwy sposób zamrażania chleba?

  • Zawiń chleb (w kromkach lub w całości) w warstwę papieru pergaminowego lub papieru woskowego.
  • Przykryj go folią lub opakowaniami wielokrotnego użytku z wosku pszczelego.
  • Umieść swój podwójnie owinięty chleb w szczelnym, zamkniętym pojemniku wielokrotnego użytku. (Powinien to być szklany lub plastikowy pojemnik o twardych ściankach, lub silikonowa torebka).
  • Jeśli chcesz zamrozić chleb w kromkach, należy owinąć każdą z nich w dwie warstwy i zamknąć je razem w hermetycznym pojemniku.

Jak rozmrażać chleb?

Zamrażanie pojedynczych kawałków jest również dobrym pomysłem, jeśli będziesz jadł tylko kawałek lub dwa na raz. W przeciwnym razie warto rozmrozić cały bochenek. Aby to zrobić, najpierw włóż go do lodówki na noc. Następnie ogrzej go w piekarniku, aż będzie ciepły i lekko chrupiący na zewnątrz (zwykle około 20 minut). Działa to na chleb drożdżowy (bagietki, chleb kanapkowy, bułki) i chleb ekspresowy (chleb bananowy, chleb dyniowy).

Aby rozmrozić pojedyncze kromki chleba, możesz od razu umieścić zamrożone kromki bezpośrednio w tosterze, najlepiej na programie „rozmrażanie”. Można je również wsunąć do piekarnika, aż zostaną podgrzane i lekko chrupiące na zewnątrz (około pięciu minut).

Czytaj też:
Czy chleb żytni jest zdrowy?

Opracowała:
Źródło: Womenshealthmag