Smoczy owoc, czyli pitaja. Co to jest i czy warto włączyć go do diety?

Smoczy owoc, czyli pitaja. Co to jest i czy warto włączyć go do diety?

Dodano: 
Smoczy owoc
Smoczy owocŹródło:Pexels / Snapwire
Zapewne nie masz szczęścia żyć w otoczeniu palm, ale dzięki popularnym owocom tropikalnym, takim jak smoczy owoc możesz poczuć się, jakbyś tam był. Czy warto go spożywać?

Ten mało znany owoc ma biały miąższ, czarne nasiona i teksturę nieco podobną do melona, ale nie jest tak słodki jak niektóre inne owoce tropikalne. Na wypadek, gdybyś nadal był sceptyczny (nie bądź!), zapoznaj się z niniejszym przewodnikiem po smoczych owocach – jak naprawdę smakują, jak je pokroić i co zalecają dietetycy.

Czytaj też:
Lekkostrawna dieta po świętach. Co zjeść, żeby poczuć się lekko?

Czym dokładnie jest smoczy owoc?

Dzięki jasnoróżowej skórce i zielonym łuskom pitaja zdecydowanie wyróżnia się wśród innych owoców. Smoczy owoc, zwany również gruszką truskawkową, to tropikalny owoc rosnący na roślinie, która technicznie jest rodzajem kaktusa. Owoc ma ostry, biały miąższ i czarne nasiona, a jego tekstura jest podobna do papai lub mango.

Chociaż ten owoc pochodzi z Ameryki Środkowej, obecnie jest uprawiany w podobnych klimatach na całym świecie. Ma też pewne uzasadnione korzyści zdrowotne. Jak wszystkie owoce, pitaja jest bogata w energetyzujące węglowodany, a także witaminy i minerały. Oto, co otrzymujesz w jednej porcji (objętości pół szklanki) owocu:

  • Kalorie: 60
  • Tłuszcz: 0 g
  • Węglowodany: 13 g
  • Błonnik: 3 g
  • Cukier: 8 g
  • Białko: 1,2 g.

Błonnik w owocach przybliża cię do zalecanego minimum 25 gramów dziennie dla prawidłowego trawienia i ogólnego stanu zdrowia – ale to nie wszystko, na co pomaga. Pitaja jest dobrym źródłem błonnika prebiotycznego, który wspiera wzrost dobrych bakterii w jelitach.

Poza tym pitaja jest doskonałym źródłem magnezu, a jeden kubek zapewnia około 17 procent codziennego zapotrzebowania. Mineralny magnez ma wiele zalet, w tym utrzymanie funkcji mięśni, regulację poziomu cukru we krwi oraz wspieranie zdrowia immunologicznego i silnych kości.

A to nie jedyna korzyść z mikroskładników odżywczych, jaką otrzymasz. Podobnie jak inne owoce tropikalne, pitaja jest dobrym źródłem witaminy C, która jest niezbędna dla silnego układu odpornościowego. Jest także bogata w przeciwutleniacze beta-karoten i likopen, które zostały powiązane ze zmniejszeniem ryzyka raka i chorób serca.

Czytaj też:
Chrzanisz? To wyjdzie ci na zdrowie!

Czy jednak smocze owoce nie zawierają dużo cukru?

Jeśli kiedykolwiek martwiłeś się o cukier w tych owocach, możesz przestać. Podobnie jak w przypadku większości owoców, pitaja zawiera naturalne cukry, ale nie ma się czym martwić. Wyjaśnia, że ​​jedna porcja dostarcza około ośmiu gramów cukru, czyli mniej niż wiele innych owoców tropikalnych. Porcja mango o tym samym rozmiarze zawiera 15 g cukru.

Ponadto zawartość błonnika w owocu pomaga spowolnić wchłanianie tych cukrów, utrzymując stały poziom cukru we krwi i czyniąc owoc bardzo pożywnym sposobem zaspokojenia słodkich pragnień.

Czy pitaja ma jakieś wady?

Jedna z potencjalnych pułapek w przypadku smoczych owoców: są mniej dostępne i droższe niż inne owoce. Jeśli nie możesz znaleźć świeżych owoców, zalecamy sprawdzenie sekcji mrożonek. Wstępnie pocięte mrożone produkty świetnie sprawdzają się w koktajlach i są równie pożywne.

Jak jeść smoczy owoc?

Przede wszystkim: zewnętrzna skórka owocu (pamiętaj, różowa z zielonymi łuskami) jest niejadalna. Aby zjeść świeży smoczy owoc, pokrój go na pół wzdłuż i użyj łyżki, aby oddzielić biały miąższ od zewnętrznej skóry. Następnie posiekaj wnętrze na kawałki.

Czytaj też:
Superfoods dla kobiet – czy już je znasz?

Źródło: womenshealthmag.com