Jak ugotować doskonały biały lub brązowy ryż? Oto 10 kroków, które ci pomogą

Jak ugotować doskonały biały lub brązowy ryż? Oto 10 kroków, które ci pomogą

Dodano: 
Biały ryż
Biały ryż Źródło: Fotolia / ElenaR
Gotowanie ryżu wydaje się proste. To znaczy, wszystko czego potrzebujesz to woda, garnek, widelec i trochę ciepła, prawda? Ryż jest jednak bardzo wybredny, a nawet doświadczeni kucharze zepsuli jedną lub dwie porcje.

Ugotuj ryż zbyt szybko, używając zbyt dużej ilości wody, a otrzymasz papkę. Zbyt długo utrzymuj ciepło, a przypalisz ziarna. Dodaj za dużo pary, a zepsujesz całą konsystencję. Kto wiedział, że węglowodany wymagają tak dużej finezji?

Istnieje masa gadżetów do gotowania ryżu. Jednak nie każdy ma budżet – lub miejsce na blacie – na kolejne urządzenie do gotowania.

Jak zatem ugotować ryż minimalnym kosztem, by był idealny?

Czytaj też:
Zrobiłeś zapasy ryżu? Tak możesz go wykorzystać – przepisy

10 kroków gotowania ryżu

1. Wybierz odpowiedni garnek
Wierzcie lub nie, tak wiele przygód w gotowaniu ryżu kończy się niepowodzeniem od momentu wybrania garnka. Jeśli gotujesz średnią ilość ryżu, czyli ok. 200 g suchego produktu, użyj średniej wielkości rondla. Jeśli twój garnek jest zbyt mały, płyn się zagotuje i otrzymasz chrupiące, może nawet przypalone ziarna.

2. Wybierz ryż
Biały czy brązowy? Wybór należy do ciebie, ale proces gotowania będzie się nieco różnić. Główną różnicą między białym ryżem a brązowym ryżem jest to, że brązowy ryż jest uważany za pełnoziarnisty. Nadal ma nietknięte otręby i zarodki, co powoduje wyższą zawartość błonnika i białka niż biały ryż. Jest również nieco większą zawartość witamin i minerałów. Brązowy ryż wymaga więcej wody i dłuższego czasu gotowania.

3. Pamiętaj, że ryż pęcznieje
Chociaż może cię kusić, aby ugotować cały stos ryżu, gdy jesteś bardzo głodny, pamiętaj, że jedna szklanka suszonego ryżu daje od trzech do trzech i pół szklanki gotowanego ryżu. Jeśli przygotowujesz obiad dla dwojga, jedna filiżanka suchego ryżu jest wystarczająca.

4. Wypłucz ryż
Prawie wszyscy pomijają ten krok, ale jest to ważne. Płukanie ryżu przed gotowaniem powoduje oddzielenie ziaren, co powoduje, że ryż jest bardziej puszysty, nie twardnieje i nie zlepia się po zdjęciu go z kuchenki.

5. Wlej i zagotuj wodę (ale jeszcze nie dodawaj ryżu).
Ogólnie rzecz biorąc, do gotowania ryżu na kuchence będziesz musiał użyć ryżu i wody w stosunku 1:2. Jednak dokładna ilość potrzebnej wody różni się w zależności od tego, czy robisz biały, czy brązowy ryż. Na jedną filiżankę ogólnego białego ryżu użyj 1,75 szklanki wody. Do jednej szklanki brązowego ryżu użyj 2,5 szklanki wody. Ponieważ ryż krótko-, średnio- i długoziarnisty może wymagać nieco innych ilości wody, zawsze należy również sprawdzić instrukcje na opakowaniu. Po dodaniu wody do garnka doprowadź ją do wrzenia.

6. Dodaj ryż i gotuj na wolnym ogniu
Teraz możesz dodać ryż. Kiedy wszystko się skończy, szybko wymieszaj, aby oddzielić ziarna, a następnie zmniejsz temperaturę.

7. Przykryj garnek i ustaw minutnik
Gdy dojdzie do duszenia, szczelnie przykryj garnek pokrywką. Para jest tym, co nadaje ryżowi puszystości. Nie odsłaniaj pokrywki. Gotowanie tego kubka białego ryżu zajmie około 18 minut, a brązowy wymaga około 45. Gdy już przykryjesz swój ryż, ustaw odpowiednio czas.

8. Przetestuj swój ryż
Kiedy twój zegar się wyłączy, możesz w końcu podnieść pokrywkę i sprawdzić ryż. Woda powinna w większości odparować, a twój ryż powinien być puszysty.

9. Wyłącz ciepło, ponownie przykryj ryż i poczekaj
Chociaż możesz ulec pokusie natychmiastowego zjedzenia choćby widelca ryżu, bądź cierpliwy. Proces jeszcze się nie zakończył. Teraz wyłącz ciepło i przykryj swój ryż, aby para mogła działać, podczas gdy ryż ostygnie. Biały ryż powinien być gotowy już po pięciu minutach, a brązowy będzie gotowy po 10.

10. Przemieszaj i podaj ryż
Jesteś prawie gotowy do załadowania miski. Na koniec możesz zdjąć pokrywkę, użyć widelca do napowietrzenia ryżu i pozwolić pozostałej parze wydostać się z patelni. Stamtąd zgarnij doskonale ugotowane arcydzieło do misek lub talerzy i podawaj.
Czytaj też:
Dieta ryżowa – czy można na niej bezpiecznie schudnąć?

Źródło: womenshealthmag.com