Kawa zmienia nasze poczucie smaku. Pytanie, czy to dobra wiadomość?

Kawa zmienia nasze poczucie smaku. Pytanie, czy to dobra wiadomość?

Dodano: 
latte art
latte art / Źródło: Pexels / Chevanon Photography
Słodkie jedzenie jest jeszcze słodsze, gdy pijesz kawę. Wskazują na to wyniki badań Uniwersytetu w Aarhus. Analizy zostały właśnie opublikowane w czasopiśmie naukowym Foods. I wbrew pozorom jest to bardzo dobra wiadomość szczególnie dla tych, którym zależy na ograniczeniu słodyczy.

Miłośnicy kawy z zamiłowaniem do ciemnej czekolady mają teraz naukowe wyjaśnienie, dlaczego te dwie rzeczy są idealnie dopasowane. Badanie z Uniwersytetu w Aarhus pokazuje, że kawa sprawia, że ​​jesteś bardziej wrażliwy na słodycz.

W badaniu 156 osób badanych miało zmysł węchu i smaku przed i po wypiciu kawy. Naukowcy nie znaleźli żadnych zmian w węchu, ale stwierdzili, że wpłynęło to na zmysł smaku.

„Kiedy ludzie byli testowani po wypiciu kawy, stali się bardziej wrażliwi na słodycz i mniej wrażliwi na gorycz” – mówi profesor nadzwyczajny z Uniwersytetu Aarhus Alexander Wieck Fjældstad, który był zaangażowany w przeprowadzenie badania.

Aby wykluczyć możliwość, że kofeina w kawie może być czynnikiem, naukowcy powtórzyli eksperyment z kawą bezkofeinową. Z tym samym rezultatem.

Łatwo odczuwamy słodycz i gorycz

„Prawdopodobnie niektóre gorzkie substancje zawarte w kawie dają taki efekt”, mówi Alexander Wieck Fjældstad.

„Może to wyjaśniać, że jeśli lubisz kawę ciemnej czekolady przy kawie, jej smak jest znacznie łagodniejszy, ponieważ gorycz jest lekceważona, a słodycz poprawiona” – kontynuuje.

Według naukowca badanie rzuca nieco światła na nowy aspekt naszej wiedzy o zmysłach węchu i smaku.

„Wiemy już, że nasze zmysły wpływają na siebie nawzajem, ale jest zaskoczeniem, że tak łatwo wpływa na naszą rejestrację słodyczy i goryczy”.

„Dalsze badania w tym obszarze mogą mieć znaczenie dla tego, w jaki sposób regulujemy sposób, w jaki używamy cukru i substancji słodzących jako dodatków do żywności. Lepszą wiedzę można potencjalnie wykorzystać do zmniejszenia cukru i kalorii w naszej żywności, co byłoby korzystne dla wielu grup, w tym tych z nadwagą i chorych na cukrzycę” – wyjaśnia.

Czytaj także:
Słodzik na diecie, czyli o kaloryczności słodzików

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: EurekAlert

Czytaj także