Jedz te produkty, a będziesz mieć niższe ciśnienie krwi. Czy już masz je w kuchni?

Jedz te produkty, a będziesz mieć niższe ciśnienie krwi. Czy już masz je w kuchni?

Dodano: 
Pistacje
Pistacje Źródło: Pixabay / TheoCrazzolara
Choroby serca są główną przyczyną śmierci na całym świecie. Nikogo nie oszczędzają: młodzi i starzy, ludzie z różnych grup etnicznych – dosłownie każdy może zachorować. Ale są rzeczy, które można jeść, by obniżyć to ryzyko.

Choroby serca są wywoływane przez wiele schorzeń, a jednym z nich jest problem zdrowotny, który jest nam wszystkim znany: nadciśnienie. Zgodnie z zaleceniami lekarzy ludzie obecnie sięgają po leki w celu obniżenia poziomu ciśnienia krwi, a wiele z nich ma potencjalnie niebezpieczne skutki uboczne.

Dobrą wiadomością jest to, że istnieją bezpieczniejsze i bardziej naturalne sposoby obniżania ciśnienia krwi bez martwienia się o różne działania niepożądane związane z lekami na receptę. Są to zmiany w zakresie zdrowej diety i stylu życia.

Dr Josh Axe, dietetyk kliniczny, podzielił się niektórymi z najlepszych i naukowo potwierdzonych produktów spożywczych, które mogą przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi.

Czytaj też:
Czy leki na wysokie ciśnienie krwi są bezpieczne dla pacjentów z chorobą COVID-19?

Spożywaj te produkty, by obniżyć ciśnienie krwi

Sok z granatu
W przeciwieństwie do większości tradycyjnych soków owocowych wypełnionych przetworzonym cukrem i pozbawionych niezbędnych składników odżywczych, 100% sok z granatów jest w rzeczywistości jednym z najzdrowszych soków na świecie. Jedną z pożądanych zalet soku z granatów jest zdolność do naturalnego obniżania ciśnienia krwi, o czym świadczą zarówno badania długo-, jak i krótkoterminowe. Może także obniżać ciśnienie krwi u chorych na cukrzycę, u pacjentów dializowanych oraz u pacjentów z chorobą tętnic szyjnych.

Szpinak
Szpinak pomaga obniżyć ciśnienie krwi dzięki jego zdolności do zmniejszania stanów zapalnych powodujących choroby.

Kolendra
Badanie z 2009 r., które skupiło się na korzyściach zdrowotnych kolendry, wykazało, że wykazuje ona szereg pozytywnych korzyści, w tym jej działanie hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi).

Pistacje
Orzechy ogólnie mogą obniżyć ciśnienie krwi, ale pistacje wykonują pracę bardziej skutecznie niż inne rodzaje. Są one szczególnie korzystne, jeśli cierpisz na wysoki poziom cholesterolu.

Sok z buraków
Burak ma wiele zalet, od detoksykacji krwi po utrzymanie popędu seksualnego. Sok z buraka był używany od średniowiecza w leczeniu wielu schorzeń. Jednak od tego czasu stał się przedmiotem szeroko zakrojonych badań ze względu na korzyści zdrowotne – w tym jego zdolność do obniżania zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego ciśnienia krwi. W przypadku osób z nadwagą i otyłych powyżej średniego wieku, efekty mogą nie być zauważalne, przynajmniej w krótkim okresie.

Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek była uważana za jedną z najzdrowszych podstawowych produktów żywnościowych od czasów biblijnych i jest powszechnie znana jako część diety śródziemnomorskiej, która wiąże się z dłuższym okresem życia i rzadszymi przypadkami powszechnych chorób, w tym chorób serca. Oliwa z oliwek jest dobrą alternatywą dla zwykłego oleju kuchennego, ponieważ obniża ciśnienie krwi. Dokładniej, badanie z 2015 r. wykazało, że „znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia zdarzeń klinicznych związanych z chorobami układu krążenia”, co oznacza, że korzyści z jej spożywania wykraczają poza obniżenie poziomu ciśnienia krwi.

Gorzka czekolada
Ciemna czekolada, zwłaszcza jeśli jest ekologiczna, to niskosłodzona opcja wypełniona flawonoidami bogatymi w przeciwutleniacze. Jest świetna dla twojego serca. Większość badań wykazała, że ​​ciemna czekolada jest skorelowana z obniżonym ryzykiem wysokiego ciśnienia krwi. Jest to najważniejsze w przypadku osób z zespołem metabolicznym, który jest zbiorem schorzeń związanych z niebezpiecznymi problemami zdrowotnymi, takimi jak choroby serca, udar mózgu i cukrzyca.

Siemię lniane
Nasiona lnu czyli siemię lniane to świetny sposób na obniżenie ciśnienia krwi ze względu na korzystną zawartość kwasów omega-3. Obniżają również poziom ciśnienia krwi u pacjentów, u których rozwinęła się choroba tętnic obwodowych, która jest zwykle powodowana przez złogi tłuszczowe i gromadzenie się wapnia w ścianach tętnic.

Seler
Chociaż seler głównie zwiększa spalanie kalorii, jest również dobry na wysokie ciśnienie krwi. Za każdym razem, gdy jesz seler, jego składniki odżywcze pomagają utrzymać poziom ciśnienia krwi pod kontrolą. Co ciekawe, co najmniej jedno badanie wykazało, że seler jako pokarm obniżający ciśnienie krwi lepiej spożywać gotowany niż surowy.

Pomidory
Pomidory mają zdrowy dla serca i odżywczy związek likopen. Znacznie obniżają ciśnienie krwi, czasami całkowicie eliminując potrzebę leczenia farmakologicznego.

Olej sezamowy
Oleje roślinne na ogół nie są aż tak zdrowe. Istnieją jednak wyjątki, a jeden z nich ma postać oleju sezamowego. Stosowany w starożytnej medycynie od tysięcy lat olej sezamowy nie tylko obniża ciśnienie krwi, ale także pomaga chronić przed przerostem serca, który pogrubia mięśnie serca zwykle w wyniku nadciśnienia. Wiele badań koncentruje się na zdolności oleju sezamowego do zwiększania poziomu potasu i obniżania sodu we krwi.

Herbata z hibiskusa
Herbata z hibiskusa zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i okazuje się, że skutecznie obniża ciśnienie krwi, nawet u pacjentów z cukrzycą. Należy pamiętać, że picie tej herbaty wiąże się z pewnym ryzykiem. W szczególności istnieją pewne dowody, że może ona zakłócać niektóre funkcje wątroby, a jej skuteczność w obniżaniu ciśnienia krwi może wpływać na kobiety w ciąży, karmiące piersią i pacjentki przyjmujące niektóre leki, takie jak chlorochina (stosowana w leczeniu malarii) oraz leki stosowane w leczeniu cukrzycy.
Czytaj też:
Nie tylko otyłość. 7 czynników, które zwiększają ryzyko cukrzycy

Źródło: medicaldaily.com