Czas na szparagi w kuchni! Przepis na szparagi w sosie z suszonymi pomidorami

Czas na szparagi w kuchni! Przepis na szparagi w sosie z suszonymi pomidorami

Dodano: 
Szparagi
SzparagiŹródło:Fotolia / Ratuszynski.com
Miłośnicy szparagów z pewnością już wypatrzyli na straganach swoje ulubione warzywo. Ci, którzy za szparagami nie przepadają, powinni chociaż poznać ich właściwości odżywcze. A nuż się do nich przekonają?

Sezon na szparagi trwa krótko, więc należy cieszyć się tymi przepysznymi warzywami jak najczęściej. Jest wiele sposobów na proste przygotowanie szparagów. Jeden z nich to szparagi w sosie z suszonymi pomidorami. Obejrzyj materiał wideo:

Szparagi – właściwości i kalorie

100 g szparagów zawiera około 18 kalorii. To bardzo mało i właśnie z tego względu szparagi często są elementem diety odchudzającej. Ponadto znajdziemy w nich mnóstwo witamin, przede wszystkim witaminy C i E oraz beta-karoten. Dzięki nim skóra, włosy i paznokcie są odżywione. Szparagi są cennym źródłem potasu, który korzystnie wpływa na pracę serca, a także wapnia i fosforu – pierwiastki te wzmacniają kości i zęby.

Po szparagi warto sięgać także ze względu na asparaginę, która poprawia pracę nerek. Są też polecane kobietom w ciąży oraz planującym zajście w ciążę, ponieważ zawierają mnóstwo kwasu foliowego, wspierającego prawidłowy rozwój układu nerwowego u dziecka.

Szparagi mają także mnóstwo błonnika pokarmowego, który nie jest trawiony przez nasz organizm, a to oznacza, że poprawia perystaltykę jelit, ponieważ działa jak „miotełka”, usuwają wszystkie złogi, znajdujące się w jelitach.

Szparagi mają wyjątkowo dobry wpływ na organizm człowieka, ponieważ:

  • przyspieszają przemianę materii i wspomagają odchudzanie,
  • wzmacniają kości i zęby,
  • obniżają ciśnienie krwi,
  • mają działanie moczopędne, dzięki czemu chronią przed infekcjami układu moczowego,
  • wspierają prawidłowy rozwój płodu.

Szparagi – jak kupować?

w sklepach możemy dostać białe, fioletowe i zielone szparagi. Te ostatnie są najpopularniejsze. Kolor nie ma większego znaczenia, ważne jednak, żeby szparagi były świeże o czym świadczy np. intensywna barwa. Warto dokładnie obejrzeć miejsce cięcia – jeśli jest wysuszone lub brązowe, szparagi są stare. Główki szparagów powinny być ściśle zamknięte. Zarówno cienkie, jak i grube szparagi są smaczne, jednak różnią się czasem gotowania i o tym warto pamiętać. Szparagi można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Ważne jednak, by przyciąć ich końcówki i zanurzyć je w wodzie.

Zapach moczu po szparagach

Jednym z częstszych powodów zmiany zapachu moczu jest zjedzenie większej ilości warzyw bogatych w siarkę. Do tej grupy należą nie tylko szparagi, ale także, m.in.:

  • brokuł,
  • kalafior,
  • brukselka,
  • kapusta,
  • brukiew,
  • rzepa,
  • por,
  • cebula,
  • czosnek,
  • jarmuż,
  • rzodkiewka,
  • rzeżucha i kiełki wyżej wymienionych warzyw.

Ciekawostką może być to, że zmianę zapachu moczu po szparagach i innych warzywach, które zawierają znaczne ilości związków siarkowych, wyczuwa jedynie niewielki odsetek osób; szacuje się, że około 10 – 20% ludzkiej populacji jest w stanie wyczuć zmianę zapachu moczu po szparagach. Może to mieć związek z wyjątkowo wrażliwym zmysłem zapachu, jednak nadal nie wiadomo, dlaczego tak się dzieje.

Zapach moczu po spożyciu warzyw bogatych w związki siarkowe ma związek z naturalnym metabolizmem oraz prawidłowym działaniem organizmu, więc nie jest powodem do niepokoju. W szczególności może on ulec zmianie właśnie po szparagach, spożyciu dużej ilości czosnku oraz cebuli, a także niektórych przypraw np. curry.

Warto wiedzieć, że zapach moczu może także zmienić się po spożyciu kawy; niektóre osoby bardzo wyraźnie wyczuwają zapach tego napoju podczas oddawania moczu, co także jest zjawiskiem w pełni naturalnym.

Czytaj też:
Czy musztarda może leczyć? 7 właściwości, o których mogłeś nie wiedzieć

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost