Cudowne właściwości owoców morwy. Kto powinien po nie sięgać?

Cudowne właściwości owoców morwy. Kto powinien po nie sięgać?

Dodano: 
Morwa czarna
Morwa czarna Źródło: Pixabay / valenciamarkyv69
Morwa to roślina, która pochodzi z Azji, ale zadomowiła się też w Polsce. Ma cudowne właściwości zdrowotne, można korzystać z jej owoców, liści i korzeni. Obniża ona poziom glukozy we krwi, korzystnie działa na jelita i może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

W „Dzień Dobry TVN” dyplomowany coach zdrowia Agnieszka Cegielska opowiedziała, jakie inne właściwości ma morwa. Komu najbardziej pomoże?

Ze względu na słodki smak, imponującą wartość odżywczą i różne korzyści zdrowotne morwa zyskuje popularność na całym świecie.

Owoce morwy są często spożywane suszone, podobnie jak rodzynki. W tej formie zawierają 70% węglowodanów, 14% błonnika, 12% białka i 3% tłuszczu – dzięki czemu mają dość wysoką zawartość białka w porównaniu do większości jagód. Zawierają duże ilości żelaza i witaminy C, a także przyzwoite ilości potasu oraz witamin E i K.

Morwy mogą obniżać poziom cholesterolu, zapobiegać stłuszczeniu wątroby i poprawiać kontrolę poziomu cukru we krwi. Zmniejszają również stres oksydacyjny, co może zmniejszać ryzyko raka.

Morwy zawierają kilka związków roślinnych, takich jak antocyjany, kwas chlorogenowy, rutyna i myricetyna. Głębokie i dojrzałe jagody są bogatsze w te związki niż jagody bezbarwne.

  • Antocyjany Rodzina przeciwutleniaczy, które mogą hamować utlenianie LDL (złego) cholesterolu i zapewniają korzystne działanie przeciw chorobom serca.
  • Kwas chlorogenowy. Przeciwutleniacz bogaty w wiele owoców i warzyw.
  • Rutyna Silny przeciwutleniacz, który może pomóc chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak rak, cukrzyca i choroby serca.
  • Myricetin. Związek, który może działać ochronnie na niektóre nowotwory.

Czytaj też:
Bratek polny – co potrafi ta popularna roślina?

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost