Kochasz bób? W tej odsłonie jeszcze go nie jadłeś

Kochasz bób? W tej odsłonie jeszcze go nie jadłeś

Dodano: 
Bób
Bób
Sebastian Olma podzielił się prostymi przepisami na dania z bobem. Pokazał jak zrobić ravioli z bobem i kozim serem oraz krem ziemniaczany z wasabi i bobem.

Czytaj także:
Dlaczego warto jeść bób? Właściwości zdrowotne i lecznicze

Bób – jak kupować?

Bób najczęściej dostępny jest w foliowych woreczkach. Przed zakupem warto dobrze mu się przyjrzeć. Powinien być intensywnie zielone. Wszelkie brunatne i żółte odcienie świadczą o tym, że warzywo jest już stare lub było źle przechowywane. Należy pamiętać, że bób, który stoi w pełnym słońcu na straganie i jest szczelnie zamknięty może szybciej się zepsuć.

Bób – jak gotować?

Bób najczęściej spożywamy po ugotowaniu. Należy wrzucić go do lekko osolonej wody i gotować do uzyskania miękkości. Tu kluczowe znaczenie mają indywidualne preferencje – jedni wolą rozgotowany, inni lekko twardy. Bób można także spożywać na surowo lub ugotować go na parze. Niektórzy do garnka z gotującą się wodą dodają koper, inny już po ugotowaniu mieszają bób z masłem czosnkowym. Ile osób, tyle wariacji.

Bób można jeść ze skórką. To właśnie ona zawiera najwięcej witamin i minerałów. Najlepiej jednak smakuje skórka z młodego bobu. Im starszy, tym twardsza jest skórka. Czasem w sklepach można spotkać pierogi z bobem, a nawet prażony bób. Miłośnicy tego warzywa chętnie dodają go do różnych sałatek. Najczęściej jednak spożywamy go solo – prosto z durszlaka, tuż po ugotowaniu.

Czytaj także:
Quiz: Czy brakuje ci witamin?

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost

Czytaj także

 0