8 zaskakujących zalet kiszonej kapusty. Jedz na zdrowie!

8 zaskakujących zalet kiszonej kapusty. Jedz na zdrowie!

Dodano: 
Kiszona kapusta
Kiszona kapusta / Źródło: Fotolia / Daniel Vincek
Kiszona kapusta od lat gości w polskich kuchniach. Jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, a sok pozyskany z tak przygotowanego warzywa jest dobry m.in. na kaca. Jakie korzyści osiągnie nasze ciało ze spożywania takiej kiszonki?

Kapusta kiszona jest rodzajem sfermentowanej kapusty. Ma wiele zalet związanych z utrzymywaniem dobrego zdrowia. Jest zatem nie tylko smaczna, ale także bardzo pomocna w prowadzeniu zdrowego stylu życia. Jej pozytywny wpływ na pracę organizmu zauważono na wielu różnorakich polach.

Uważa się, że oryginalna kiszona kapusta pochodzi z Chin i powstała tam już ponad 2000 lat temu. W tamtych czasach fermentacja była jedną z metod stosowanych w celu uniknięcia szybkiego psucia się żywności. A, skoro jest tak skuteczna, to przetrwała po dziś dzień – jak wiemy, kiszeniu podlegają różne produkty żywnościowe, jednak dzisiaj skoncentrujemy się na kapuście.

Kiszona kapusta przetrwała próbę czasu i stała się popularnym dodatkiem i w wielu kulturach. Jest szczególnie ceniona w Niemczech, skąd pochodzi jej międzynarodowa nazwa – sauerkraut.

Ze względu na fermentację, której podlega kapusta, pozwala ona osiągnąć korzyści odżywcze i zdrowotne znacznie przewyższające zalety świeżej kapusty.

Czytaj także:
Wylewasz wodę po kiszonych ogórkach? Od dzisiaj zaczniesz ją pić

Czy kiszona kapusta ma zaskakująco dobre właściwości?

To pytanie nie może prowokować do udzielenia innej odpowiedzi niż „tak, oczywiście”. A oto i one:

Czytaj także:
Jak zrobić bigos idealny? To wcale nie jest takie proste
Czytaj także:
Jak zrobić kiszoną kapustę?

Źródło: healthline.com

Czytaj także

 0