Picie soku owocowego we wczesnych latach ma wpływ na późniejsze wybory żywieniowe

Picie soku owocowego we wczesnych latach ma wpływ na późniejsze wybory żywieniowe

Dodano: 
Sok pomarańczowy
Sok pomarańczowy Źródło:Pexels / JÉSHOOTS
Nowe badanie z Boston University opublikowane w BMC Nutrition przez Lynn L. Moore i współpracowników, wykazało, że picie 100% soku owocowego we wczesnym okresie życia wiązało się ze zdrowszymi wzorcami żywieniowymi w późniejszym dzieciństwie bez negatywnego wpływu na przyrost masy ciała.

Badanie wykazało, że spożywanie 100% soku owocowego w latach przedszkolnych wiązało się z wyższym spożyciem całych owoców i owoców ogółem, a także lepszą jakością diety w okresie dzieciństwa i dojrzewania.

Badanie dostarcza ważnych informacji wskazujących, że dzieci, które spożywały około 1,5 szklanki 100% soku owocowego dziennie w wieku przedszkolnym, miały tendencję do utrzymywania zdrowszej diety w okresie dojrzewania niż dzieci, które piły mniej niż ½ szklanki dziennie w wieku przedszkolnym. Ponadto 10 lat obserwacji wykazało, że spożycie soku w zakresie zwykle spożywanym przez te dzieci (1-2 szklanki dziennie), nie było związane z nadmiernym przyrostem masy ciała w dzieciństwie.

Sok w diecie przedszkolaka

Przedszkolaki, które spożywały więcej soku owocowego we wczesnych latach dzieciństwa w tym badaniu, spożywały jednocześnie więcej całych owoców i nadal spożywały więcej całych owoców w okresie dojrzewania.

W badaniu śledzono zapisy diety, a także dane dotyczące wzrostu i masy ciała od grupy 100 dzieci (3-6 lat) zapisanych do Framingham Children's Study. Całkowite spożycie owoców oceniono w oparciu o zalecenia dietetyczne dla Amerykanów (DGA) w każdym wieku.

Spożycie soku owocowego nie było związane ze zmianą wskaźnika masy ciała (BMI) w dzieciństwie i w okresie dojrzewania.

„Spożywanie owoców, zwłaszcza całych owoców, ma wiele korzyści zdrowotnych przez całe życie. Unikanie soku w tych wczesnych latach może mieć niezamierzony wpływ na ewolucję zachowań żywieniowych” – zauważa dr Moore.

Czytaj też:
Powłoka jajeczna utrzyma świeżość żywności na dłużej? Naukowcy donoszą

Opracowała i tłumaczyła: