Popularne produkty spożywcze, które prawdopodobnie przygotowujesz źle

Popularne produkty spożywcze, które prawdopodobnie przygotowujesz źle

Dodano: 
Pomidory, oliwa, feta
Pomidory, oliwa, feta / Źródło: Pexels / Dana Tentis
Czy wiesz, jak podawać pomidory, kiwi, brokuły i czosnek, aby wydobyć z nich najlepsze składniki odżywcze? Okazuje się, że większość osób robi to źle.

Prowadzenie zdrowego stylu życia jest bardzo ważne, zwłaszcza teraz, gdy świat zmaga się z pandemią koronawirusa. Jedzenie odpowiednich rodzajów żywności może pomóc w zapobieganiu chorobom i zmniejszeniu możliwości zarażenia się COVID-19.

Właściwe przygotowanie kluczem do dobrego posiłku

Zdrowa dieta to taka, która jest zrównoważona i sprzyja spożywaniu warzyw i owoców. Jednak przygotowanie żywności jest tak samo ważne, jak posiłki, które jemy, ponieważ sposób, w jaki obchodzimy się z naszymi składnikami, może znacznie wpłynąć na wartość odżywczą naszego jedzenia. Według Atlas of Science sposób, w jaki przygotowujemy lub gotujemy nasze posiłki, ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia wartości odżywczych spożywanego jedzenia. Z niektórymi owocami i chemikaliami należy obchodzić się we właściwy sposób, ponieważ ich korzystne składniki mogą zostać utracone, gdy zostaną ugotowane lub przygotowane w niewłaściwy sposób.

Niektóre zdrowe owoce i warzywa, które są często spożywane w niewłaściwy sposób przez wiele osób, lub w sposób, który nie wydobywa z nich wszystkiego, co najlepsze. O dziwo, są one bardzo powszechne w większości gospodarstw domowych.

Na jakie produkty zwrócić uwagę?

Pierwszy na liście jest czosnek. To warzywo zawiera ważny enzym zwany allicyną. Ludzie zwykle przygotowują czosnek, siekając je i od razu wrzucając na patelnię. Jednak siła allicyny wzrasta tylko wtedy, gdy jest wystawiona na działanie powietrza. Dlatego najlepiej posiekać czosnek na około 10 minut po posiekaniu. Pomidory są również spożywane w niewłaściwy sposób przez wiele osób, ponieważ zwykle są spożywane na surowo.Jednak eksperci stwierdzili, że pomidory należy gotować, aby czerpać korzyści z jego zawartości likopenu. Wartość odżywcza wzrasta po podgrzaniu. Według ekspertów brokuły nigdy nie powinny być smażone ani gotowane. Powinny być spożywane na surowo lub na parze. Brokuły są bogate w przeciwutleniacze, witaminę C i związki przeciwnowotworowe, które można utracić podczas smażenia lub gotowania warzyw. Wreszcie jest kiwi. Wiele osób lubi obierać skórkę z owoców przed zjedzeniem. Jednak skóra kiwi zawiera wysokie stężenie witaminy E, kwasu foliowego i innych składników odżywczych. Zalecane jest spożywanie skóry i owoców jako całości.

Czytaj też:
Jedz te produkty, a schudniesz szybciej

Opracowała:
Źródło: Medical Daily
 0

Czytaj także