Kawa rozpuszczalna – dobra czy zła? Cała prawda

Kawa rozpuszczalna – dobra czy zła? Cała prawda

Dodano: 
Kawa
Kawa / Źródło: Unsplash / Nathan Dumlao
Kawa rozpuszczalna jest bardzo popularna w wielu częściach świata. Może to nawet stanowić ponad 50 procent całego zużycia kawy w niektórych krajach. Jest również szybsza, tańsza i łatwiejsza do zrobienia niż zwykła kawa.

Kawa rozpuszczalna to rodzaj kawy wytwarzanej z suszonego ekstraktu. Podobnie jak w przypadku parzenia zwykłej kawy, ekstrakt jest wytwarzany przez parzenie zmielonych ziaren kawy, chociaż jest bardziej skoncentrowany. Po zaparzeniu woda jest usuwana, aby uzyskać suche fragmenty lub proszek, które rozpuszczają się po dodaniu do wody.

Istnieją dwa główne sposoby parzenia kawy rozpuszczalnej:

  • Suszenie rozpyłowe. Ekstrakt kawy jest rozpylany na gorące powietrze, które szybko suszy krople i zamienia je w drobny proszek lub małe kawałki.
  • Liofilizacja. Ekstrakt kawy zamraża się i kroi na małe fragmenty, które następnie suszy się w niskiej temperaturze w warunkach próżniowych.

Obie metody zachowują jakość, aromat i smak kawy. Najczęstszym sposobem przygotowania kawy rozpuszczalnej jest dodanie jednej łyżeczki proszku do filiżanki gorącej wody. Moc kawy można łatwo regulować, dodając do filiżanki mniej lub więcej proszku.

Czy kawa rozpuszczalna jest dobra?

Podobnie jak zwykła kawa, kawa rozpuszczalna zawiera wiele silnych przeciwutleniaczy. Ponadto jedna standardowa filiżanka kawy rozpuszczalnej zawiera tylko 7 kalorii i niewielkie ilości potasu, magnezu i niacyny (witaminy B3). Filiżanka kawy rozpuszczalnej zawierająca jedną łyżeczkę proszku zazwyczaj zawiera 30–90 mg kofeiny, podczas gdy zwykła kawa zawiera 70–140 mg na filiżankę.

Picie kawy wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Biorąc pod uwagę, że kawa rozpuszczalna zawiera te same przeciwutleniacze i składniki odżywcze jak zwykła kawa, powinna zapewnić większość takich samych efektów zdrowotnych. Ponieważ wrażliwość na kofeinę różni się w zależności od osoby, kawa rozpuszczalna może być lepszym wyborem dla tych, którzy muszą ograniczyć kofeinę. Dostępna jest również w wersji bezkofeinowej.

Picie kawy rozpuszczalnej:

  • Poprawia funkcjonowanie mózgu. Zawartość kofeiny może poprawić funkcjonowanie mózgu.
  • Kofeina może zwiększyć metabolizm i pomóc spalić więcej tłuszczu.
  • Może zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona.
  • Może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
  • Kawa i kofeina mogą zmniejszać ryzyko chorób wątroby, takich jak marskość wątroby i rak wątroby.

Czytaj także:
Czy warto dodawać kolagen do kawy?

Opracowała:
Źródło: Helathline

Czytaj także

 0