Wszyscy uwielbiamy kremowy i delikatny smak sera. Niezależnie od tego, czy jest spożywany osobno na przystawkę, czy jako dodatek do potraw takich jak hamburgery, ciasta lub sałatki, ten sfermentowany produkt mleczny smakuje ludziom w każdym wieku. Jakie są jego korzyści, a jakie minusy?
Od dłuższego czasu ludzie zainteresowani odżywianiem pytają się: czy ser jest zdrowy, czy należy go całkowicie unikać w diecie? Ta lista korzyści zdrowotnych i możliwych działań niepożądanych powinna służyć jako odpowiedź na postawione pytania.
Korzyści zdrowotne jedzenia sera
- Ser jest bogaty w wapń, magnez, witaminy i białko, które wspierają mocne kości, jednocześnie zmniejszając osteoporozę i inne problemy zdrowotne kości. W szczególności białko pomaga wzmocnić mięśnie, a magnez pomaga w funkcjonowaniu układu odpornościowego, wspierając mięśnie i nerwy oraz utrzymując prawidłowy rytm serca.
- Wapń obecny w serze pomaga chronić zęby przed próchnicą, zwiększając poziom fosforanów w jamie ustnej. Sam fosforan pomaga również we wzmacnianiu kości.
- Ser ma sprzężony kwas linolowy, który może nie tylko chronić cię przed rakiem, ale także wzmocnić układ odpornościowy, jednocześnie poprawiając beztłuszczową masę ciała.
- W przypadku matek karmiących ser może uzupełnić niedobór wapnia podczas laktacji.
- Ser Cheddar i inne rodzaje sera są bogate w selen, co może pomóc w zapobieganiu rozwojowi wirusów i zmniejszyć ryzyko raka tarczycy. Ponadto ten minerał jest ważnym przeciwutleniaczem, chroniąc komórki przed działaniem szkodliwych dla skóry i odporności wolnych rodników.
- Jeden z rodzajów sera, ser Camembert, może pomóc złagodzić poziom cytokin zapalnych, potencjalnie poprawiając zdrowie mózgu. Ten francuski ser na bazie mleka krowiego jest wilgotny, miękki i kremowy, podobny do sera Brie.
- Warianty sera o niskiej zawartości sodu mogą kontrolować poziom ciśnienia krwi, co czyni je idealnymi, jeśli cierpisz na nadciśnienie.
Potencjalne skutki uboczne jedzenia sera
Ser może być zdrowy i smaczny, ale nie jest pozbawiony potencjalnych skutków ubocznych:
- Ser nie jest dobry dla osób nietolerujących laktozy. Osoby wrażliwe na laktozę nie mają enzymu, który rozkłada cukier w organizmie, powodując zaparcia, gazy, wzdęcia i biegunkę – wszystkie problemy żołądkowo-jelitowe.
- Jedzenie zbyt dużej ilości sera może powodować bóle głowy, a nawet migrenę z powodu obecności tyraminy.
- Wysokie ilości sodu, wapnia i nasyconych kwasów tłuszczowych w serze mogą przyczyniać się do chorób serca, nadciśnienia i cukrzycy.
- Ser zawiera dużo naturalnych tłuszczów, ale spożywanie tych tłuszczów w nadmiarze może sprzyjać przybieraniu na wadze.
- Ser jest w zasadzie kryptonitem dla osób uczulonych na białka mleka. Może powodować reakcję zapalną w całym ciele i prowadzić do wysypki, zatkania zatok i trądziku.
Źródło: Medical Daily