Korzyści zdrowotne i skutki uboczne jedzenia sera. Ta lista może być zaskakująca

Korzyści zdrowotne i skutki uboczne jedzenia sera. Ta lista może być zaskakująca

Dodano: 
Ser
SerŹródło:Fotolia / Yeko Photo Studio
Wszyscy uwielbiamy kremowy i delikatny smak sera. Niezależnie od tego, czy jest spożywany osobno na przystawkę, czy jako dodatek do potraw takich jak hamburgery, ciasta lub sałatki, ten sfermentowany produkt mleczny smakuje ludziom w każdym wieku. Jakie są jego korzyści, a jakie minusy?

Od dłuższego czasu ludzie zainteresowani odżywianiem pytają się: czy ser jest zdrowy, czy należy go całkowicie unikać w diecie? Ta lista korzyści zdrowotnych i możliwych działań niepożądanych powinna służyć jako odpowiedź na postawione pytania.

Korzyści zdrowotne jedzenia sera

  • Ser jest bogaty w wapń, magnez, witaminy i białko, które wspierają mocne kości, jednocześnie zmniejszając osteoporozę i inne problemy zdrowotne kości. W szczególności białko pomaga wzmocnić mięśnie, a magnez pomaga w funkcjonowaniu układu odpornościowego, wspierając mięśnie i nerwy oraz utrzymując prawidłowy rytm serca.
  • Wapń obecny w serze pomaga chronić zęby przed próchnicą, zwiększając poziom fosforanów w jamie ustnej. Sam fosforan pomaga również we wzmacnianiu kości.
  • Ser ma sprzężony kwas linolowy, który może nie tylko chronić cię przed rakiem, ale także wzmocnić układ odpornościowy, jednocześnie poprawiając beztłuszczową masę ciała.
  • W przypadku matek karmiących ser może uzupełnić niedobór wapnia podczas laktacji.
  • Ser Cheddar i inne rodzaje sera są bogate w selen, co może pomóc w zapobieganiu rozwojowi wirusów i zmniejszyć ryzyko raka tarczycy. Ponadto ten minerał jest ważnym przeciwutleniaczem, chroniąc komórki przed działaniem szkodliwych dla skóry i odporności wolnych rodników.
  • Jeden z rodzajów sera, ser Camembert, może pomóc złagodzić poziom cytokin zapalnych, potencjalnie poprawiając zdrowie mózgu. Ten francuski ser na bazie mleka krowiego jest wilgotny, miękki i kremowy, podobny do sera Brie.
  • Warianty sera o niskiej zawartości sodu mogą kontrolować poziom ciśnienia krwi, co czyni je idealnymi, jeśli cierpisz na nadciśnienie.

Potencjalne skutki uboczne jedzenia sera

Ser może być zdrowy i smaczny, ale nie jest pozbawiony potencjalnych skutków ubocznych:

  • Ser nie jest dobry dla osób nietolerujących laktozy. Osoby wrażliwe na laktozę nie mają enzymu, który rozkłada cukier w organizmie, powodując zaparcia, gazy, wzdęcia i biegunkę – wszystkie problemy żołądkowo-jelitowe.
  • Jedzenie zbyt dużej ilości sera może powodować bóle głowy, a nawet migrenę z powodu obecności tyraminy.
  • Wysokie ilości sodu, wapnia i nasyconych kwasów tłuszczowych w serze mogą przyczyniać się do chorób serca, nadciśnienia i cukrzycy.
  • Ser zawiera dużo naturalnych tłuszczów, ale spożywanie tych tłuszczów w nadmiarze może sprzyjać przybieraniu na wadze.
  • Ser jest w zasadzie kryptonitem dla osób uczulonych na białka mleka. Może powodować reakcję zapalną w całym ciele i prowadzić do wysypki, zatkania zatok i trądziku.

Czytaj też:
Czy warto odstawić nabiał? Wyjaśniają dietetycy

Opracowała:
Źródło: Medical Daily