Panowie! Naukowcy wykazali związek między nawykami żywieniowymi a rakiem prostaty

Panowie! Naukowcy wykazali związek między nawykami żywieniowymi a rakiem prostaty

Dodano: 
Prostata, mężczyzna, zdj. ilustracyjne
Prostata, mężczyzna, zdj. ilustracyjne Źródło: Fotolia / 9nong
Korzystając z danych z badania przeprowadzonego w Montrealu w latach 2005–2012, zespół badawczy kierowany przez profesor Marie-Élise z INRS, wykazał związek między dietą a rakiem prostaty. Badania zostały opublikowane na łamach Nutrients.

Doktorantka INRS Karine Trudeau, główna autorka badania, oparła swoją analizę na trzech głównych profilach żywieniowych: zdrowej diecie, słonej diecie zachodniej z alkoholem oraz bogatej w cukier diecie zachodniej z napojami. Pierwszy profil mocno skłania się w stronę owoców, warzyw i białek roślinnych, takich jak tofu i orzechy. Słona dieta zachodnia z alkoholem obejmuje więcej mięsa i napojów, takich jak piwo i wino. Trzeci profil jest bogaty w makarony, pizzę, desery i słodkie napoje gazowane. W badaniu uwzględniono wiek, pochodzenie etniczne, wykształcenie, historię rodzinną i datę ostatniego badania przesiewowego w kierunku raka prostaty.

Rak prostaty – dieta ma znaczenie

Marie-Élise Parent i Karine Trudeau odkryły związek między zdrową dietą a niższym ryzykiem raka prostaty. Z kolei dieta zachodnia ze słodyczami i napojami wiązała się z wyższym ryzykiem i wydawała się być czynnikiem w bardziej agresywnych postaciach raka. Badanie nie wykazało żadnego wyraźnego związku między zachodnią dietą zawierającą sól i alkohol a ryzykiem rozwoju choroby.

Odchodząc od typowego podejścia stosowanego w badaniach epidemiologicznych, które polega na jednoczesnym rozpatrywaniu jednej grupy składników odżywczych lub żywności, naukowcy zebrali dane z szerszego profilu żywieniowego. „Nie jest łatwo wyodrębnić działanie pojedynczego składnika odżywczego” – wyjaśniła pani Trudeau. Na przykład pokarmy bogate w witaminę C, takie jak owoce cytrusowe, sprzyjają wchłanianiu żelaza. Wapń często znajduje się w produktach mlecznych, które zawierają również witaminę D. Nasze bardziej ukierunkowane podejście uwzględnia tę synergię w celu uzyskania bardziej znaczących wyników niż zdrowie publiczne władze mogą wykorzystać do sformułowania zaleceń. Zamiast liczyć na jedną cudowną żywność, ludzie powinni przyjrzeć się swojej ogólnej diecie”.

Czytaj też:
Jak jedzą Polacy po czasie społecznej izolacji? Sondaż

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: EurekAlert