Zdrowe metody zastąpienia cukru. O tym powinni wiedzieć diabetycy

Zdrowe metody zastąpienia cukru. O tym powinni wiedzieć diabetycy

Dodano: 
Cukier
Cukier / Źródło: Fotolia / HandmadePictures
Badania naukowe wykazały, że nadmierne spożycie węglowodanów, w tym cukru może narazić zdrową osobę na ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Dyskusja na temat utraty wagi lub zdrowszego ciała zwykle skłania do dyskusji na temat ograniczenia spożycia cukru.

Cukier jest wszędzie, niezależnie od tego, czy występuje w pełnowartościowych produktach pochodzenia naturalnego, czy w przetworzonej żywności, którą można kupić w sklepie spożywczym. Chociaż wytyczne żywieniowe zmieniają się, gdy naukowcy odkrywają nowe odkrycia i opracowują nowe teorie, dziesiątki lat badań naukowych dowodzą jednej rzeczy: spożywanie zbyt dużej ilości tego prostego węglowodanu jest szkodliwe dla zdrowia.

Pomimo kontrowersji dotyczących tego, czy naturalny cukier jest mniej szkodliwy niż przetworzony, najmniej skomplikowanym sposobem ograniczenia cukru jest zastąpienie go naturalną alternatywą. Badanie Diabetes Care z 2010 roku wykazało, że ci, którzy spożywali 1 do 2 porcji (kostek) cukru dziennie, mieli o 26% większe ryzyko zachorowania na cukrzycę niż ci, którzy zjadali jedną porcję lub mniej w miesiącu.

Jak ograniczyć cukier?

Aby uchronić się przed cukrzycą, w trakcie dnia pij wodę detoksykującą, która jest wytwarzana przez zaparzanie wody z pokruszonymi owocami i warzywami, aby dodać smaku. Tę metodę rekomendują eksperci w celu zastąpienia cukru. Dodatkowo unikaj owoców w puszkach. Owoce w puszkach zwykle zawierają syrop, który zawiera również cukier. Zamiast tego kupuj świeże owoce, aby uzyskać zdrowszą alternatywę. Schowaj także domową cukiernice z pola widzenia, a najlepiej pozbądź się jej w ogóle. Sprawi to, że nawet w chwili słabości nie sięgniesz po cukier.

Ważne jest także dokładne przeżuwanie pokarmów. Badanie Archives of Internal Medicine z 2007 roku przeprowadzone wśród chińskich kobiet wykazało, że osoby, które dokładnie i powoli jadły żywność zawierającą wysoko przetworzone węglowodany, miały o 21 procent większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 niż osoby z grupy, które spożywały żywność szybko. Dodatkowo pozwoliło to im dłużej czuć się nasyconym.

Opracowała:
Źródło: Medical Daily
 0

Czytaj także