5 właściwości kopru włoskiego i jego nasion. Dodawaj nie tylko do marynat!

5 właściwości kopru włoskiego i jego nasion. Dodawaj nie tylko do marynat!

Dodano: 
Fenkuł
Fenkuł Źródło: Fotolia / pilipphoto
Foeniculum vulgare, powszechnie znany jako koper włoski, jest aromatycznym ziołem stosowanych w wielu kuchniach świata. Ma też właściwości lecznicze. Wykorzystuje się zarówno roślinę, jak i jej nasiona.

Koper włoski ma zielono-białe zabarwienie. Spośród innych roślin wyróżniają go ponadto pierzaste liście oraz żółte kwiaty. Zarówno chrupiąca „bulwa”, jak i nasiona kopru włoskiego mają łagodny, podobny do lukrecji smak. Jednak smak nasion jest silniejszy dzięki ich olejkom eterycznym.

Wartość odżywcza

Zarówno koper włoski, jak i jego nasiona są bogate w składniki odżywcze. Oto składniki odżywcze przypadające na 1 filiżankę (87 g) surowej bulwy kopru włoskiego i 1 łyżkę (6 gramów) suszonych nasion kopru włoskiego:

Świeża bulwa kopru włoskiego / Suszone nasiona kopru włoskiego

  • Kalorie: 27 / 20
  • Błonnik: 3 gramy / 2 gramy
  • Witamina C: 12% RDI / 1% RDI
  • Wapń: 3% RDI / 5% RDI
  • Żelazo: 4% RDI / 6% RDI
  • Magnez: 4% RDI / 5% RDI
  • Potas: 8% RDI / 2% RDI
  • Mangan: 7% RDI / 17% RDI.

Jak widać, zarówno nasiona, jak i bulwa są niskokaloryczne, ale dostarczają wielu ważnych składników odżywczych. Świeża bulwa kopru włoskiego jest dobrym źródłem witaminy C, witaminy rozpuszczalnej w wodzie, która ma kluczowe znaczenie dla zdrowia układu odpornościowego, naprawy tkanek i syntezy kolagenu. Witamina C działa również jako silny przeciwutleniacz w organizmie, chroniąc przed uszkodzeniami komórek spowodowanymi przez niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami.

Zarówno cebula, jak i nasiona zawierają mineralny mangan, który jest ważny dla aktywacji enzymów, metabolizmu, ochrony komórek, rozwoju kości, regulacji poziomu cukru we krwi i gojenia się ran. Oprócz manganu, koper włoski i jego nasiona zawierają inne minerały niezbędne dla zdrowia kości, w tym potas, magnez i wapń.

Czytaj też:
Koper – wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć. Czy warto go stosować?
Silne związki roślinne
Być może najbardziej imponujące właściwości kopru włoskiego pochodzą z zawartych w nich przeciwutleniaczy i silnych związków roślinnych. Wykazano, że olejek eteryczny z rośliny zawiera ponad 87 lotnych związków, w tym przeciwutleniacze polifenolowe, kwas rozmarynowy, kwas chlorogenowy, kwercetynę i apigeninę. Przeciwutleniacze polifenolowe są silnymi środkami przeciwzapalnymi, które mają potężny wpływ na zdrowie. Badania sugerują, że osoby przestrzegające diety bogatej w te przeciwutleniacze mają mniejsze ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, otyłość, rak, choroby neurologiczne i cukrzyca typu 2. Co więcej, w nasionach kopru włoskiego zidentyfikowano ponad 28 związków, w tym anetol, fenchon, metylochawikol i limonen. Badania na zwierzętach i probówkach wskazują, że związek organiczny anetol ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Wreszcie, związek roślinny limonen pomaga zwalczać wolne rodniki i, jak wykazano, chroni komórki szczurów przed uszkodzeniami spowodowanymi przez niektóre choroby przewlekłe.

Nasiona kopru włoskiego mogą hamować apetyt
Nasiona kopru włoskiego mogą nie tylko dodać głębi i smaku twoim daniom, ale także pomogą ograniczyć apetyt. Badanie z udziałem 9 zdrowych kobiet wykazało, że te, które wypiły 250 ml herbaty z 2 gramami nasion kopru włoskiego przed zjedzeniem obiadu, czuły się znacznie mniej głodne i spożywały mniej kalorii podczas posiłku niż te, które piły herbatę placebo. Anetol, główny składnik olejku eterycznego z kopru włoskiego, może odpowiadać za właściwości tłumiące apetyt. Inne badanie z udziałem 47 kobiet wykazało, że te, które suplementowały 300 mg ekstraktu z kopru włoskiego dziennie przez 12 tygodni, przybrały na wadze niewielką ilość, w porównaniu z grupą placebo. Nie odczuwali też zmniejszonego apetytu. Badania w tej dziedzinie są sprzeczne i potrzeba więcej badań, aby w pełni zrozumieć potencjalne właściwości zmniejszające apetyt kopru włoskiego.

Korzystny wpływ na zdrowie serca
Spożywanie kopru włoskiego i jego nasion może korzystnie wpływać na zdrowie serca na wiele sposobów, ponieważ są one wypełnione błonnikiem – składnikiem odżywczym, który zmniejsza niektóre czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysoki poziom cholesterolu. Jedna filiżanka (87 gramów) porcji surowej cebulki kopru włoskiego zawiera 3 gramy błonnika - 11% dziennej wartości referencyjnej. Diety bogate w błonnik są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca. Przegląd 22 badań powiązał większe spożycie błonnika pokarmowego z mniejszym ryzykiem chorób serca. Z każdymi dodatkowymi 7 g błonnika spożywanego dziennie ryzyko chorób serca spadło o 9%. Koper włoski i jego nasiona zawierają również składniki odżywcze, takie jak magnez, potas i wapń, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowego serca. Na przykład włączenie bogatych źródeł potasu do diety może pomóc obniżyć wysokie ciśnienie krwi, które jest czynnikiem ryzyka chorób serca.

Potencjalne właściwości zwalczające raka
Szeroka gama silnych związków roślinnych zawartych w kopru włoskim może pomóc w ochronie przed chorobami przewlekłymi, w tym niektórymi nowotworami. Na przykład, stwierdzono, że anetol - jeden z głównych składników aktywnych nasion kopru włoskiego - wykazuje właściwości przeciwrakowe. Jedno badanie z probówki wykazało, że anetol hamował wzrost komórek i indukował apoptozę lub zaprogramowaną śmierć komórki w ludzkich komórkach raka piersi. W innym badaniu z probówki zaobserwowano, że ekstrakt z kopru włoskiego zatrzymał rozprzestrzenianie się ludzkich komórek raka piersi i wywoływał śmierć komórek rakowych. Badania na zwierzętach sugerują również, że ekstrakt z nasion może chronić przed rakiem piersi i wątroby. Chociaż wyniki te są obiecujące, konieczne są badania na ludziach, zanim koper włoski lub jego ekstrakt można zalecić jako alternatywne leczenie raka.

Potencjalne właściwości antybakteryjne
Badania pokazują, że ekstrakt z kopru włoskiego hamuje wzrost potencjalnie szkodliwych bakterii i drożdży, takich jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus i Candida albicans.
Czytaj też:
Surowy łosoś: czy jedzenie surowego łososia jest bezpieczne?
Czytaj też:
Kompletny przewodnik po diecie wegańskiej dla początkujących