5 właściwości kopru włoskiego i jego nasion. Dodawaj nie tylko do marynat!

5 właściwości kopru włoskiego i jego nasion. Dodawaj nie tylko do marynat!

Dodano: 
Fenkuł
Fenkuł / Źródło: Fotolia / pilipphoto
Foeniculum vulgare, powszechnie znany jako koper włoski, jest aromatycznym ziołem stosowanych w wielu kuchniach świata. Ma też właściwości lecznicze. Wykorzystuje się zarówno roślinę, jak i jej nasiona.

Koper włoski ma zielono-białe zabarwienie. Spośród innych roślin wyróżniają go ponadto pierzaste liście oraz żółte kwiaty. Zarówno chrupiąca „bulwa”, jak i nasiona kopru włoskiego mają łagodny, podobny do lukrecji smak. Jednak smak nasion jest silniejszy dzięki ich olejkom eterycznym.

Wartość odżywcza

Zarówno koper włoski, jak i jego nasiona są bogate w składniki odżywcze. Oto składniki odżywcze przypadające na 1 filiżankę (87 g) surowej bulwy kopru włoskiego i 1 łyżkę (6 gramów) suszonych nasion kopru włoskiego:

Świeża bulwa kopru włoskiego / Suszone nasiona kopru włoskiego

  • Kalorie: 27 / 20
  • Błonnik: 3 gramy / 2 gramy
  • Witamina C: 12% RDI / 1% RDI
  • Wapń: 3% RDI / 5% RDI
  • Żelazo: 4% RDI / 6% RDI
  • Magnez: 4% RDI / 5% RDI
  • Potas: 8% RDI / 2% RDI
  • Mangan: 7% RDI / 17% RDI.

Jak widać, zarówno nasiona, jak i bulwa są niskokaloryczne, ale dostarczają wielu ważnych składników odżywczych. Świeża bulwa kopru włoskiego jest dobrym źródłem witaminy C, witaminy rozpuszczalnej w wodzie, która ma kluczowe znaczenie dla zdrowia układu odpornościowego, naprawy tkanek i syntezy kolagenu. Witamina C działa również jako silny przeciwutleniacz w organizmie, chroniąc przed uszkodzeniami komórek spowodowanymi przez niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami.

Zarówno cebula, jak i nasiona zawierają mineralny mangan, który jest ważny dla aktywacji enzymów, metabolizmu, ochrony komórek, rozwoju kości, regulacji poziomu cukru we krwi i gojenia się ran. Oprócz manganu, koper włoski i jego nasiona zawierają inne minerały niezbędne dla zdrowia kości, w tym potas, magnez i wapń.

Źródło: healthline.com
 0

Czytaj także