Większość z nas je na śniadanie te produkty. Mogą zaszkodzić

Większość z nas je na śniadanie te produkty. Mogą zaszkodzić

Dodano: 
Picie herbaty
Picie herbaty / Źródło: Pexels / Ba Tik
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Podczas gdy jedni nie wyobrażają sobie, by wyjść z domu na pusty żołądek, inni sięgają po jedzenie dopiero w porze lunchu. Niezależnie od tego, w której grupie jesteś, sprawdź, czego lepiej nie jeść na pierwszy posiłek.

Pomidory
Przyznaj, nie spodziewałeś się tej pozycji w tym zestawieniu. Jeśli masz skłonność do zgagi, refluksu lub wrzodów żołądka, lepiej dla ciebie, jeżeli zechcesz pominąć spożycie kwaśnych pomidorów z samego rana. Pomidory są niezwykle wartościowe pod względem odżywczym i stanowią doskonały dodatek do śniadania, ale nie należy ich jeść samodzielnie. Zamiast tego połóż je na kromce chleba na zakwasie lub skomponuj z nich salsę i podawaj z jajecznicą.

Kawa i herbata
Kawa i herbata mogą poprawić twój nastrój i dodać energii, ale śniadanie z kofeiny? To nie jest dobrym pomysłem. Napoje na bazie tego składnika w istocie działają jako środek moczopędny, który spowoduje, że poczujesz się odwodniony, a w konsekwencji... ponownie ospały. Kofeina może również zwiększać uczucie lęku, podnosić ciśnienie krwi i powodować wahania nastroju. Ponadto kawa jest kwaśna i może pogorszyć objawy refluksu, wrzodów, a także pogłębić inne problemy trawienne. Jednak nie musisz całkowicie rezygnować z kawy i herbaty, po prostu wypij swoje ulubione napoje PO obfitym śniadaniu, zamiast przed.

Słodkie płatki śniadaniowe
Większość płatków z zasady przeznaczonych dla dzieci zawiera więcej cukru niż słodycze i różnorakie desery. Zawierają także pszenicę wzbogaconą syntetycznymi witaminami i minerałami, a także sztuczne dodatki smakowe, barwniki i słodziki, takie jak aspartam i sukraloza. Te płatki powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, jednak po takim śniadaniu poziom energii w ciągu dnia równie gwałtownie spadnie. Z czasem wybór takich opcji przyczynia się do oporności na insulinę.

Słodkie bułeczki
Rogaliki, drożdżówki i maślane bułeczki są pyszne, ale najlepiej nie jeść ich regularnie, a zwłaszcza nie jako pierwszy posiłek w ciągu dnia. Są nie tylko pełne masła (lub raczej aromatów i szkodliwej margaryny pełnej tłuszczów trans), ale zazwyczaj również cukru i drożdży. Zatem mogą mieć niekorzystny wpływ na rozwój grzybów takich jak Candida. Zamień słodkie pieczywo na pełnoziarniste. Jeżeli brakuje ci słodkiego elementu w śniadaniu, posmaruj je masłem orzechowym. Nie jest dosładzane, ale genialnie gasi pragnienie na słodycze.

Napoje gazowane
Spieszysz się do pracy, więc sięgasz po pierwszą z brzegu butelkę... a nie, to piwo. Sięgasz po kolejną. Napój gazowany na bazie kwasu ortofosforowego? Może być! Otóż nie. Nie jest tajemnicą, że napoje gazowane są dalekie od zdrowej żywności. Zawierają nie tylko absurdalnie duże ilości cukru, ale są też pełne sztucznych środków aromatyzujących, a także barwników i konserwantów. Taki napój nigdy nie jest dobrym pomysłem, ale rano jest szczególnie złym.

Zamiast tego sięgnij po coś z listy poniżej:

Płatki owsiane
Owsianka jest bogata w węglowodany i białko, co oznacza, że ​​zapewnia zarówno krótko-, jak i długoterminową dawkę dobrej energii. Wysoka zawartość błonnika na długo zapewnia ci uczucie sytości, a jednocześnie pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i poprawia trawienie.

Jajka
Jajka są doskonałym źródłem białka i dobrego cholesterolu, więc idealnie nadają się do tego, by długotrwale zapewnić ci sytości,a ponadto dostarczają z rana dużo energii. Sadzone, gotowane na miękko, w koszulce lub jako omlet – każda opcja będzie dobra.

Jagody
Jagody są pełne niezwykle silnych przeciwutleniaczy, w tym antocyjanów, czyli substancji przeciwutleniających odpowiedzialnych za ten głęboki kolor owoców. Przeciwutleniacze poprawiają poziom ciśnienia krwi i elastyczność tętnic oraz nie pozostają obojętne dla ludzkiego organizmu, ponieważ poprawiają koncentrację i pamięć. Jagody są również bogate w witaminy K i C oraz mangan, minerał, na którego niedobory cierpi wiele osób. Mangan jest ważny dla tworzenia tkanki łącznej, kości, procesów krzepnięcia krwi i hormonów płciowych i odgrywa ważną rolę w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów, wchłanianiu wapnia oraz regulacji poziomu cukru we krwi.

Arbuz
Arbuz to świetny sposób na nawodnienie organizmu po długim śnie. Jest bardzo słodki i pełen silnych przeciwutleniaczy oraz aminokwasów, takich jak L-cytrulina, która wspomaga regenerację mięśni po wysiłku. Zawiera również likopen, który zmniejsza stan zapalny, pozwala organizmowi pozbyć się toksyn i sprzyja ogólnemu zdrowiu komórek. Substancja chroni również organizm przed rakiem, cukrzycą i chorobami układu krążenia

Orzechy
Orzechy są pełne składników odżywczych i białka, które pozwalają poczuć się pełniejszym na dłużej. Dlatego stanowią świetną opcję na śniadanie lub poranną przekąskę. Ponadto, zawarte w nich zdrowe tłuszcze doskonale pozwalają walczyć ze stanami zapalnymi i wpływają korzystnie na zdrowie mózgu. Posmaruj kromkę chleba masłem orzechowym lub weź garść migdałów ze sobą i schrup je w drodze do pracy.

Cytrusy
Picie wody z cytryny może zdziałać cuda dla twojego układu trawiennego. Pozwoli również podnieść poziom energii i wpływa korzystnie na apetyt. Możesz również pokroić świeżego grejpfruta lub dodać sok z limonki do porannego koktajlu.

Kasza gryczana
Małe zaskoczenie, prawda? Gryka są to nasiona bogate w witaminę B6, kwas pantotenowy, niacynę, kwas foliowy, tiaminę i cholinę. Jako błonnik oporny przyspiesza odchudzanie, zmniejsza apetyt i poprawia wyniki w cukrzycy. Ugotowana kasza gryczana może być dodawana do owsianki, w ramach szybkiej sałatkowej przekąski lub na surowo w zmielonej postaci używana jako mąka do zdrowych gofrów lub naleśników.
Czytaj też:
W ten sposób cukier wpływa na zdrowie psychiczne. Od dziś go odstawisz

 0

Czytaj także