Daria Ładocha zdradza, jak zrobić idealne gołąbki. To prostsze niż myślisz!

Daria Ładocha zdradza, jak zrobić idealne gołąbki. To prostsze niż myślisz!

Dodano: 
Gołąbki
GołąbkiŹródło:Pixabay / ulleo
Najlepsze gołąbki robiły oczywiście nasze babcie i mamy. Nic dziwnego, że na samo wspomnienie smaku, sami chcemy spróbować wykonać to danie. Czy robienie gołąbków jest trudne? O czym warto pamiętać? Swój przepis zdradza Daria Ładocha.

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak krok po kroku przygotować idealne gołąbki – te klasyczne i bardziej niestandardowe. Co należy zrobić z kapustą zanim zaczniemy je formować? – Kapustę trzeba kupić taką, jaką ma się garnki, żeby sprawić liście – wyjaśniła. Obejrzyj materiał wideo:

Jak zrobić idealne gołąbki?

Kiedy już mamy kapustę w rozmiarze odpowiadającym naszemu garnkowi, należy wyciąć z jej środka głąb i usunąć zewnętrze liście, jeśli nie są najładniejsze. Po podgotowaniu kapusty można z łatwością oddzielić pojedyncze liście. Jeśli główka kapusty ostygła i liście trudno odchodzą, należy ponownie umieścić kapustę we wrzątku. Pojedyncze liście oczyszczamy z twardych elementów, by lepiej się zawijały.

Farsz na klasyczne gołąbki składa się z mięsa, ryżu, pieprzu, soli i cebuli – to wszystko. Gołąbki należy zawijać tak jak krokiety.

Zawinięte, surowe gołąbki układamy w dużym garnku, którego dno wykładamy liśćmi kapusty. Dzięki temu gołąbki nie będą podskakiwały i woda nie będzie bulgotać.

Dlaczego warto jeść kapustę?

Kapusta z całą pewnością sprzyja odchudzaniu, jednak to nie jedyna jej zaleta. Warto ją docenić i jak najczęściej po nią sięgać. Oto dlaczego:

Kapusta a układ odpornościowy

Czy wiesz, że kapusta zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza? Witaminę tę należy przyjmować każdego dnia, ponieważ nasz organizm jej nie magazynuje. Witamina C wspiera układ odpornościowy i jako silny przeciwutleniacz chroni organizm przed chorobami lub pomaga je zwalczać. Antyoksydanty chronią także przed nowotworami.

Kapusta a ciśnienie krwi

Kapusta jest bogatym źródłem potasu, który odgrywa ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi. Jak wiadomo, wysokie ciśnienie krwi zwiększa ryzyko zawału i udaru.

Kapusta a stany zapalne

Kapusta jest źródłem glutaminy – aminokwasu o właściwościach przeciwzapalnych. To wyjaśnia, dlaczego nasze babcie nakładały rozgniecione liście kapusty na bolące stawy i radziły kobietom karmiącym, by robiły okłady z liści kapusty na bolące piersi.

Kapusta a krzepliwość krwi

Kapusta zawiera dużo witaminy K, która wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a przede wszystkim na układ krwionośny. Do objawów niedoboru witaminy K zalicza się: krwawienie w różnych miejscach, nawet bez skaleczenia, np. krwawienie z dziąseł, krwiaki podskórne w miejscu ucisku lub stłuczenia, krwawienie z nosa, krwawienie w układzie pokarmowym, obfite miesiączki.

Kiszona kapusta jako probiotyk

Kiszona kapusta zawiera kwas mlekowy, który ma korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit. Ponadto siarka w kapuście zwalcza infekcje i przyspiesza gojenie.

Trzeba jednak pamiętać, że obróbka termiczna powoduje utratę części składników odżywczych, dlatego też najlepiej byłoby jeść kapustę na surowo. Miłośnicy tego warzywa często wykorzystują je w sałatkach. Wystarczy po prostu bardzo drobno ją poszatkować.

Czytaj też:
Dlaczego warto jeść ciecierzycę? Przepis na hummus

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost