Sezon na śliwki! Jan Kuroń przygotował dania z tymi owocami w roli głównej. Jakie są rodzaje śliwek i do czego można je wykorzystać? Kucharz pokazał, jak zrobić tartę śliwkowo-cytrynową, knedle ze śliwkami, orzechowe crumble ze śliwkami i dżem śliwkowo-malinowy.
Jak sprawdzić, czy w śliwkach są robaki?
Jeszcze przed rozkrojeniem lub rozerwaniem owoców w celu wyciągnięcia z nich pestki możemy z dużym prawdopodobieństwem określić, czym mamy do czynienia z robaczywymi śliwkami. Pierwszą oznaką tego, że w śliwkach mogą być robaki, są skrystalizowane krople soku, które zauważymy na skórce. Wyglądem nieco przypominają one zaschnięte krople żywicy. W przypadku robaczywych śliwek możemy także zauważyć:
-
miękkie zagłębienie w skórce owocu,
-
pomarszczoną skórkę,
-
wydrążone korytarze pod skórką owocu,
-
dziurki w skórce,
- ciemne lub jasne punkciki na skórce.
Warto przed zakupem dokładnie obejrzeć każdy owoc, aby uniknąć sytuacji, w której kupimy dość drogie śliwki i następnie będziemy musieli wyrzucić je do kosza.
Czytaj też:
Daria Ładocha zdradza, jak zrobić idealne gołąbki. To prostsze niż myślisz!