Jak zrobić idealne knedle ze śliwkami? Jan Kuroń zdradza swoje triki

Jak zrobić idealne knedle ze śliwkami? Jan Kuroń zdradza swoje triki

Dodano: 
Śliwki
ŚliwkiŹródło:Fotolia / sarsmis
Kto robił najlepsze knedle ze śliwkami? Oczywiście nasze babcie! Dziś, gdy w sklepach możemy kupić dosłownie wszystko, niewielu osobom chce się gotować w domu. A warto, ponieważ nic tak nie smakuje, jak dania domowej roboty. Podpowiadamy, jak wykorzystać śliwki, na które właśnie mamy sezon.

Sezon na śliwki! Jan Kuroń przygotował dania z tymi owocami w roli głównej. Jakie są rodzaje śliwek i do czego można je wykorzystać? Kucharz pokazał, jak zrobić tartę śliwkowo-cytrynową, knedle ze śliwkami, orzechowe crumble ze śliwkami i dżem śliwkowo-malinowy.

Jak sprawdzić, czy w śliwkach są robaki?

Jeszcze przed rozkrojeniem lub rozerwaniem owoców w celu wyciągnięcia z nich pestki możemy z dużym prawdopodobieństwem określić, czym mamy do czynienia z robaczywymi śliwkami. Pierwszą oznaką tego, że w śliwkach mogą być robaki, są skrystalizowane krople soku, które zauważymy na skórce. Wyglądem nieco przypominają one zaschnięte krople żywicy. W przypadku robaczywych śliwek możemy także zauważyć:

  • miękkie zagłębienie w skórce owocu,
  • pomarszczoną skórkę,
  • wydrążone korytarze pod skórką owocu,
  • dziurki w skórce,
  • ciemne lub jasne punkciki na skórce.

Warto przed zakupem dokładnie obejrzeć każdy owoc, aby uniknąć sytuacji, w której kupimy dość drogie śliwki i następnie będziemy musieli wyrzucić je do kosza.

Czytaj też:
Daria Ładocha zdradza, jak zrobić idealne gołąbki. To prostsze niż myślisz!

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost