Czy przyprawy tracą ważność? Kiedy je wyrzucić?

Czy przyprawy tracą ważność? Kiedy je wyrzucić?

Dodano: 
Zioła
Zioła / Źródło: Pexels / Nastasya Day
Suszone zioła i przyprawy tak naprawdę nie tracą ważności ani nie „psują się” w tradycyjnym znaczeniu. Kiedy mówi się, że przyprawa się zepsuła, oznacza to po prostu, że straciła większość swojego smaku, mocy i koloru. Suszone zioła i przyprawy zachowają aromat najdłużej, gdy będą przechowywane z dala od powietrza, światła, ciepła i wilgoci.

Możesz nie zdawać sobie sprawy z tego, że przyprawy nie tylko podkręcają smak potraw, ale także dodają do im prozdrowotnych składników roślinnych. Wiele popularnych przypraw i ziół, takich jak goździki, kurkuma, rozmaryn, szałwia i cynamon, wykazuje silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Co więcej, wczesne dowody sugerują, że częste spożywanie pokarmów z przyprawami i ziołami może zmniejszyć ryzyko powikłań związanych z chorobami serca i układu oddechowego. Niezależnie od tego, czy jesteś amatorem domowych potraw, czy doświadczonym szefem kuchni, prawdopodobnie wiesz, że przechowywanie dobrze zaopatrzonej szafki na przyprawy jest jednym z sekretów smaku potraw. Jednak do kiedy można ich używać?

Okres przydatności popularnych ziół i przypraw

Food and Drug Administration (FDA) definiuje przyprawy jako „aromatyczne substancje roślinne w całości, łamane lub mielone, których istotną funkcją w żywności jest raczej polepszenie smaku niż odżywianie”. W świecie kulinarnym przyprawy to substancje wytwarzane z suszonych korzeni, kory lub łodygi rośliny, podczas gdy zioła to suszone lub świeże liście rośliny.

Określając okres przydatności do spożycia suszonych ziół i przypraw, należy wziąć pod uwagę zmienne, które obejmują ich rodzaj, przetwarzanie i przechowywanie. Na przykład suszone przyprawy są zwykle trwalsze niż suszone zioła, a im mniej przetworzone, tym dłuższy okres przydatności do spożycia.

Suszone zioła są przydatne zwykle 1–3 lata. Zalicza się do nich:

  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • rozmaryn
  • liście laurowe
  • koper
  • pietruszka
  • kolendra
  • mennica
  • majeranek
  • szałwia

Mielone lub sproszkowane przyprawy zwykle mają okres przydatności do spożycia 2-3 lata. Typowe przykłady obejmują:

  • sproszkowany imbir
  • czosnek w proszku
  • mielony cynamon
  • chili w proszku
  • mieloną kurkumę
  • ziele angielskie mielone
  • mielony kardamon
  • mieloną paprykę
  • pokruszone płatki czerwonej papryki
  • mieszanki przyprawowe

Całe lub niezmielone przyprawy mają najdłuższy okres przydatności do spożycia, ponieważ mniejsza ich powierzchnia jest wystawiona na działanie powietrza, światła i wilgoci. Dzięki temu zachowują dłużej swoje związki smakowe niż ich odpowiedniki w postaci zmielonej. Przy prawidłowym przechowywaniu całe przyprawy mogą przetrwać do 4 lat. Przykłady obejmują:

  • całe ziarna pieprzu
  • kolendra
  • nasiona gorczycy
  • nasiona kopru
  • nasiona kminku
  • nasiona kminku
  • cała gałka muszkatołowa
  • goździki
  • laski cynamonu
  • całe suszone papryczki chili
  • trawa cytrynowa

Sól jest wyjątkiem od reguły, ponieważ można jej używać w nieskończoność, niezależnie od jej wielkości i kształtu, bez zepsucia lub utraty smaku. Jeśli używasz sezonowanej soli, wzbogaconej innymi składnikami, wszelkie dodatkowe przyprawy mogą z czasem stracić swoją moc.

Czytaj też:
5 najpopularniejszych leków ziołowych – przekonaj się, jakie dobrodziejstwa masz w swojej kuchni

 0

Czytaj także