Jak powstają kawy speciality?

Jak powstają kawy speciality?

Dodano: 
KawePale
KawePale / Źródło: Materiały prasowe
Kawa to towar, który przywędrował do Europy około XVI. wieku. Jednak rozpowszechniona została na szerszą skalę dopiero za sprawą weneckich kupców po 1650 roku. Pochodzące z Etiopii ziarna, szybko stworzyły nowy rynek, za sprawą którego otwierano kolejne kawiarnie i sklepy. Dziś kawa towarzyszy nam każdego dnia. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez jej bogatego bukietu i pobudzającego działania.

Kawa szybko stała się towarem ogólnodostępnym, ale i bardzo zróżnicowanym w swojej ofercie. Kupimy ją zarówno w supermarketach, sklepach osiedlowych, a także w kawiarniach oraz palarniach kawy. Szeroki wybór oznacza różne aromaty, jakość ziaren czy ich świeżość. Najlepsza kawa powstaje z wysokogatunkowych plantacji, świeżo wypalonych ziaren, które zostały zmielone bezpośrednio przed zaparzeniem.

W popularnych dyskontach trudno znaleźć taką kawę. Przeważają produkty mielone oraz wypalone wiele miesięcy wcześniej. Będąc smakoszem, na próżno w ich przypadku liczyć na zachwycający, głęboki smak i aromat. Chcąc skosztować wyjątkowych walorów, poznajmy tzw. kawy speciality (ang. speciality coffee), czyli kawy klasy premium.

Czym są kawy speciality?

Mianem speciality coffee określa się kawę najwyższej jakości, której walory smakowo-aromatyczne oceniane są wyłącznie przez doświadczonych profesjonalistów w postaci Q-graderów. Ziarna, z których powstaje kawa speciality, pozyskiwane są z określonych regionów - najczęściej między zwrotnikiem raka, a koziorożca. To właśnie tam panują najlepsze warunki do upraw. Produkt musi uzyskać co najmniej 80 punktów w skali od 1 do 100.

Cały proces produkcji kawy speciality jest ściśle kontrolowany – od uprawy, poprzez zbiór, wypalanie ziaren i ich przechowywanie. Selekcja ziaren składa się z aż kilkunastu etapów, zanim trafią do palarni. Kawa oceniana jest pod kątem zapachu, smaku, posmaku, kwasowości, słodkości, jednorodności i czystości. Speciality coffee wyróżnia się unikalną głębią, której nie można pomylić ze zwykłą kawą. Dąży się przede wszystkim do zachowania naturalnego aromatu, przez co stopień wypalenia ziaren jest lekki lub średni.

Jak wygląda proces palenia kawy?

Zanim ziarna kawowca zostaną zapakowane i trafią do sprzedaży, muszą przejść przez wiele etapów. Pochodzą one najczęściej z bardzo oddalonych plantacji, gdzie dojrzewają, a następnie są ręcznie zbierane, po czym wysyłane w podróż. Sam proces palenia kawy jest na tyle skomplikowany, że zajmuje się tym wyłącznie roaster, czyli osoba mająca odpowiednią wiedzę i umiejętności. Zadaniem roastera jest wydobycie z ziaren głębi smaku i aromatu. Ziarna przywozi się do palarni kawy w dużych ilościach, po czym wkłada do specjalnych pieców, rozgrzanych do nawet 250 stopni Celsjusza, co może trwać od kilku do kilkunastu minut. Czas poddawania obróbce termicznej uzależniony jest od tego, jaki chce się uzyskać stopień wypalenia. Nad całym procesem bezustannie czuwa mistrz, który czeka na idealny moment wyciągnięcia ziaren. Efektem palenia jest zwiększenie ilości zawartych w nich związków aromatyczno-smakowych aż o kilkaset procent. To właśnie dzięki temu kawa nabiera swojego charakterystycznego smaku.

Następnym krokiem jest schłodzenie wypalonych ziaren na specjalnej tacy, po czym następuje etap pozbywania się z nich dwutlenku węgla, co trwa aż kilka godzin. Tak przygotowaną kawę można zapakować do opakowań, które chronią zawartość przed utratą aromatu.

“W KawePale wypalamy na zamówienie. Ręcznie pakujemy do specjalnych torebek, które wypuszczają przez wentyl dwutlenek węgla wydobywający się z ziaren po procesie palenia, a z drugiej strony nie wpuszczają tlenu aby zapobiec utlenianiu czyli starzeniu się ziaren, zachowując swój aromat przez długi czas - mówi Piotr Wilczewski z palarnii kawy KawePale w Piasecznie.

Czemu warto wybrać kawę, która jest świeżo palona?

Tylko w przypadku świeżo palonej kawy możliwe jest zaparzenie naparu o intensywnym bukiecie i unikalnym smaku. Nawet pomimo szczelnego opakowania ziarna stosunkowo szybko tracą swoją pierwotną świetność. Cenne związki aromatyczno-smakowe wraz z upływem czasu są tracone w coraz większym stopniu. Najlepszej jakości kawę można kupić w palarni, gdzie ziarna są świeżo wypalane, po czym schładzane i pakowane. Tego, co jest oferowane w zwykłych sklepach, nie można w żaden sposób porównać – opakowania z kawą leżą przez wiele miesięcy, zanim zostaną kupione. Odbija się to niestety niekorzystnie na smaku i woni. Co więcej, w przypadku firm zajmujących się masową sprzedażą kawy, praktykowany jest nieprawidłowy proces jej produkcji. Wypalone ziarna są schładzane wodą, przez co nie tylko tracą na wartości, ale zaczynają się łamać i kruszyć.

Więcej: https://www.kawepale.pl/pl/

Źródło: KawePale
 0

Czytaj także