Jak podawać dziecku grzyby, żeby mu smakowały?

Jak podawać dziecku grzyby, żeby mu smakowały?

Dodano: 
Grzyby
Grzyby Źródło: Unsplash / Peter Oslanec
Jesień nieodłącznie kojarzy się ze zbieraniem grzybów. Prawdziwki, podgrzybki czy maślaki – odpowiednio przyrządzone czy wysuszone są skarbnicą smaku. Jednak czy każdy może je spożywać, a konkretnie: czy mogą robić to dzieci?

Kiedy dzieci mogą jeść grzyby?

Nie ma ścisłych zaleceń organizacji medycznych czy agend rządowych dotyczących zakazu spożywania grzybów przez dzieci w momencie, kiedy zaczną już spożywać pokarm o stałej konsystencji. Różne witryny o zdrowym odżywianiui rodzicielstwie podają, że trzeba poczekać, aż dzieci będą miały około 10-12 miesięcy, zanim będzie można wprowadzić grzyby do ich diety. Niektórzy pediatrzy i eksperci od naturalnej żywności zalecają zawsze gotowanie grzybów przed ich zjedzeniem, szczególnie w przypadku dzieci.

Czy spożywanie grzybów jest korzystne?

Niektóre grzyby mają więcej potasu niż banan! Są również dobrym źródłem żelaza, błonnika i selenu, ważnego minerału. Jeśli w procesie wzrastania pozostawały pod wpływem światła słonecznego, mogą stanowić jedno z najlepszych roślinnych źródeł witaminy D, jakie można zjeść. Witamina D pomaga budować silne kości i może pomóc w walce z rakiem okrężnicy.

Alergie na grzyby

Niewielki odsetek ludzi może być uczulony na grzyby. Ryzyko jest niskie podczas samego spożywania grzybów, ale ponieważ grzyby – jak sama nazwa wskazuje – są grzybami, wypuszczają zarodniki w powietrze. Zarodniki te mogą powodowaćalergiepodobne do tych powodowanych przez pyłki lub pleśń.

Grzybowe przekąski – dobre dla dziecka?

Grzyby mogą być dobrą opcją dla dziecka. Najmłodsi potrzebują miękkich pokarmów, które można w dodatku przyciąć do bezpiecznego dla nich rozmiaru. Grzyby mają dużo smaku,witamin i minerałówi są wystarczająco miękkie, aby jadł je także ten malutki człowiek, który ma tylko kilka zębów. Nie podawaj ich dzieciom na surowo... i sam też spożywaj je po obróbce termicznej.

Jak zrobić smaczne potrawy z grzybów?

Grzyby sprawdzają się jako danie główne lub przystawka. Mogą być smażone, grillowane, pieczone, duszone lub gotowane w dowolny sposób. Oto kilka pomysłów przyjaznych dzieciom:

  • Podsmaż grzyby z masłem lub oliwą z oliwek,czosnkiemi odrobiną soli i spożywaj je z ryżem lub makaronem, jako przystawka do mięs lub razem z innymi warzywami, takimi jak szpinak, fasolka szparagowa lub ziemniaki;
  • Zamień mięso na pieczarkę portobello w burgerach lub przyrządź w panierce i zjedz jako kotlet;
  • Makaron ze śmietaną, pieczarkami i szpinakiemrównież może być dobrą opcją;
  • Grzyby możesz spożyć także w towarzystwie potrawki z kurczaka;
  • Właściwie wszystko smakuje dobrze w tortilli z rozpływającym się serem w środku. Quesadilla z grzybami to smaczna przekąska lub pomysł na lunch;
  • Trzy składniki: ryż, groszek, grzyby... oraz kilka przypraw i tłuszczu. I oto jest risotto z grzybami;
  • Grzyby stanowią też doskonały dodatek do pizzy.

Jeśli twoje dziecko nie polubi grzybów od razu, następnego dnia wypróbuj inny przepis. A warto zachęcić malucha do polubienia tych aromatycznych, bogatych w witaminy i minerały zawodników!

Czytaj też:
Nie każdy powinien jeść grzyby! Na te objawy uważaj