Jak zrobić tort urodzinowy? Swoje triki zdradza Andrzej Polan

Jak zrobić tort urodzinowy? Swoje triki zdradza Andrzej Polan

Dodano: 
Tort, zdjęcie ilustracyjne
Tort, zdjęcie ilustracyjne Źródło:Fotolia / fot. tashka2000
Jak zrobić tort urodzinowy? To pytanie zadaje sobie wiele osób, gdy wielkimi krokami zbliża się rodzinna uroczystość. Okazuje się, że nie jest to wcale tak trudne jak mogłoby się wydawać. A teraz swoje triki zdradził Andrzej Polan.

Kucharz Andrzej Polan zdradził przepis na tort. Jakich składników użył? Jak wyglądał urodzinowy tort z okazji 15-lecia „Dzień Dobry TVN”?

O dmuchaniu świeczek w dobie pandemii

Paul Dawson, profesor systemów żywnościowych i bezpieczeństwa na Clemson University w Południowej Karolinie uważa, że COVID-19 powinien skłonić ludzi do ponownego rozważenia, czy chcą świętować swoje urodziny, dmuchając świeczki i dzieląc się ciastem z bliskimi.

Tort urodzinowy a rozprzestrzenianie zarazków

– Myślę, że COVID-19 może zadać kres urodzinowej tradycji dużego tortu urodzinowego z wieloma świeczkami i zdmuchiwaniem ich – powiedział. – Jeśli organizujesz przyjęcie urodzinowe i świeczki gasi tam jedna osoba, która może być chora lub nie, a wśród gości jest osoba z obniżoną odpornością i je to ciasto, to prosi się o kłopoty.

W 2017 roku Dawson był współautorem badania w Journal of Food Research, w którym naukowcy odkryli, że ciasta z zdmuchniętymi świecami zawierały o 1400% więcej bakterii niż ciasta, nad którymi nie dmuchano świeczek. To samo można zatem odnieść do wirusów chorobotwórczych, w tym koronawirusa.

Dawson i jego zespół pokryli lukrem kilka sztucznych ciast. Uczestnicy badania zjadali kawałek pizzy, symulowali tradycyjne przyjęcie urodzinowe. Następnie zdmuchnęli świeczki na ciastach.

– Zdmuchiwanie świeczek urodzinowych spowoduje osadzanie się nie tylko bakterii z jamy ustnej, ale także wszystkiego, co dzieje się w jamie ustnej – powiedział.

Jedzenie tortu urodzinowego w dobie pandemii

W 2017 roku Dawson powiedział, że nie jest zaniepokojony wpływem na zdrowie jedzenia ciasta z zdmuchniętymi świeczkami, częściowo ze względu na liczbę innych czynności, w których ludzie regularnie uczestniczą, które są bardziej efektywne w rozprzestrzenianiu zarazków, takich jak całowanie lub dzielenie się jedzeniem.

Obecnie ponownie rozważa, jak postrzega jedzenie tych ciast w erze COVID-19.

– Prawdopodobnie zmieniłbym swoje oświadczenie. Nie powiedziałbym, że to nie stanowi problemu – powiedział.

Chociaż niektórzy eksperci wskazali, że COVID-19 nie rozprzestrzenia się łatwo poprzez żywność, Dawson twierdzi, że nie dotyczy to żywności, na którą dmuchano przed jedzeniem.

– W pewnym sensie wdawałem się w przyjacielskie kłótnie z niektórymi ludźmi, którzy mówili: „Cóż, jeśli ktoś dmuchnie na twoje jedzenie tuż przed jego zjedzeniem, prawdopodobnie niesie to ryzyko”, a to jest idealny przykład – powiedział.

Dawson powiedział, że istnieje więcej sanitarnych alternatyw dla tradycji, w tym machanie w kierunku płomieni, rozdawanie uczestnikom przyjęcia pojedynczych babeczek z jedną świecą. Opcją mogą być również zimne ognie.

Czytaj też:
Chcesz zrobić idealne pierogi? Lepszego przepisu na ciasto nie znajdziesz

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost