Jak zrobić konfiturę aroniową? Swój przepis zdradza Mikołaj Rej

Jak zrobić konfiturę aroniową? Swój przepis zdradza Mikołaj Rej

Dodano: 
Aronia
Aronia Źródło:Unsplash / K8
Aronia z powodzeniem może być nazywana strażniczką naszej odporności. Jej cudowne właściwości odżywcze znane są od wieków. Warto po nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Aronia jest dla ciebie zbyt kwaśna? Mikołaj Rej pokazał, w jaki sposób można wykorzystać owoce aronii w daniach. Jak przygotować konfiturę aroniową? Obejrzyj materiał wideo:

Co to jest aronia?

Jagody aronii (Aronia melanocarpa) to małe, ciemne jagody, które stały się popularne wśród dbających o zdrowie konsumentów. Uważane są za jedno z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy roślinnych, o których mówi się, że mają wiele właściwości prozdrowotnych. Jagody silnie wysuszają usta, dlatego są używane głównie do produkcji soków, przecierów, dżemów, galaretek, syropów, herbat i win.

Jagody aronii są bogate w składniki odżywcze i mają minimalną liczbę kalorii. Są doskonałym źródłem błonnika, witaminy C, manganu i przeciwutleniaczy. Związki te mogą mieć właściwości zwalczające raka i wspierać zdrowie serca i układu odpornościowego. Badania wskazują, że jagody aronii są bezpieczne do spożycia i nie mają poważnych skutków ubocznych.

Sprawdź, co potrafią borówki amerykańskie:

Czytaj też:
Borówki amerykańskie: małe i niepozorne, a pełne zdrowotnych właściwości

Możesz dodać świeże jagody aronii do wielu przepisów, wypróbować je w sokach, dżemach i syropach lub stosować jako suplement.

Czytaj też:
Cynamon dobry nie tylko od święta. Działa na zdrowie na co dzień

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost