8 sposobów na super zdrową kawę. Który z nich będzie twoim ulubionym?

8 sposobów na super zdrową kawę. Który z nich będzie twoim ulubionym?

Dodano: 
Kawa
Kawa Źródło: Pexels / Pixabay
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wielu lekarzy i dietetyków uważa, że ​​jest to również jeden z najzdrowszych. A jak sprawić, by kawa była jeszcze zdrowsza?

Kawa to napój z ziaren kawy, które są prażonymi owocami krzewu Coffea arabica.

Kawa – działanie

Ludzie najczęściej piją kawę, aby złagodzić zmęczenie psychiczne i fizyczne oraz zwiększyć czujność psychiczną. Kawa jest również stosowana w zapobieganiu chorobie Parkinsona, chorobie Alzheimera, demencji i osłabieniu funkcji poznawczych. Znajduje zastosowanie także w zapobieganiu kamieniom żółciowym, dnie moczanowej, cukrzycy typu 2 i niektórym typom raka.

Kawa zawiera kofeinę. Kofeina działa poprzez stymulację ośrodkowego układu nerwowego, serca i mięśni. Kawa zawiera również inne substancje chemiczne, które mogą mieć inne zalety.

Czytaj też:
Kawa powoduje stan zapalny? A może go leczy?

Kawa – skutki uboczne

Istnieją obawy, że picie więcej niż 5 filiżanek kawy dziennie może nie być bezpieczne dla osób z chorobami serca. Ale w przypadku osób, które nie mają chorób serca, picie kilku filiżanek dziennie nie wydaje się zwiększać ryzyka wystąpienia problemów z sercem. Istnieje również obawa, że okazjonalne picie kawy może wywołać zawał serca u niektórych osób. Osoby, które zwykle piją nie więcej niż jedną filiżankę kawy dziennie, a także mają wiele czynników ryzyka chorób serca, wydają się mieć zwiększone ryzyko zawału serca w ciągu godziny po wypiciu kawy. Ale ludzie, którzy regularnie piją większe ilości, nie wydają się mieć tego ryzyka.

Czytaj też:
Kawa wypłukuje z organizmu ważne składniki odżywcze – prawda czy fałsz?

Jak poprawić walory zdrowotne kawy?

1. Po godzinie 14 – pij tylko bezkofeinową
Kawa to jedno z najbogatszych naturalnych źródeł kofeiny w diecie. Kofeina to środek pobudzający, co jest jednym z głównych powodów, dla których kawa jest tak popularna. Daje ci zastrzyk energii i pomaga ci nie zasnąć, gdy czujesz się zmęczony. Ale jeśli pijesz kawę późno w ciągu dnia, może to zakłócać twój sen. Zły sen wiąże się z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi. Z tego powodu ważne jest, aby nie pić kawy późno w ciągu dnia. Jeśli musisz, wybierz bezkofeinową lub filiżankę herbaty, która zawiera znacznie mniej kofeiny niż kawa. Powstrzymywanie się od kawy po 14–15 jest dobrą wskazówką. Nie wszyscy są równie wrażliwi na kofeinę, a niektórzy ludzie mogą spać dobrze, nawet jeśli wypili kawę późno w ciągu dnia. Niemniej jednak, jeśli czujesz, że możesz poprawić swój sen, unikanie kawy pod koniec dnia może być skuteczną strategią.

2. Nie dodawaj cukru do kawy
Chociaż kawa jest sama w sobie zdrowa, z łatwością można ją zmienić w coś szkodliwego. Najlepszym sposobem na to jest wsypanie do niej całej masy cukru. Dodatek cukru jest prawdopodobnie jednym z najgorszych składników współczesnej diety. Cukier, głównie ze względu na wysoką zawartość fruktozy, jest powiązany z różnego rodzaju poważnymi chorobami, takimi jak otyłość i cukrzyca. Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez słodzika w swojej kawie, użyj naturalnego słodzika, takiego jak stewia.

3. Wybierz kawę specialty, najlepiej ekologiczną
Jakość kawy może się znacznie różnić w zależności od metody przetwarzania i sposobu uprawy ziaren kawy. Ziarna kawy są zwykle spryskiwane syntetycznymi pestycydami i innymi chemikaliami, które nigdy nie były przeznaczone do spożycia przez ludzi. Jednak skutki zdrowotne pestycydów w żywności są kontrowersyjne. Obecnie istnieją ograniczone dowody na to, że powodują one szkody, gdy występują w niewielkich ilościach w produktach. Niemniej jednak, jeśli martwisz się zawartością pestycydów w twojej kawie, rozważ zakup organicznych ziaren kawy. Powinny zawierać znacznie mniejsze ilości syntetycznych pestycydów.

4. Unikaj picia zbyt dużej ilości kawy
Chociaż umiarkowane spożycie kawy jest zdrowe, picie zbyt dużej ilości tego napoju może zmniejszyć ogólne korzyści. Nadmierne spożycie kofeiny może mieć różne niepożądane skutki uboczne, chociaż wrażliwość ludzi jest różna. Generalnie zaleca się nieprzekraczanie 2,5 mg na kg masy ciała dziennie. Biorąc pod uwagę, że przeciętna filiżanka kawy może zawierać około 95 mg kofeiny, odpowiada to około dwóm filiżankom kawy dziennie dla osoby ważącej 80 kg. Jednak znacznie większe ilości kofeiny (400-600 mg) dziennie (około 4-6 filiżanek) nie są związane z żadnymi niepożądanymi skutkami ubocznymi u większości ludzi. Picie kawy polega na równoważeniu zagrożeń i korzyści. Słuchaj swojego ciała i nie pij więcej, niż komfortową ilość.

5. Dodaj trochę cynamonu do swojej kawy
Cynamon to smaczna przyprawa, która szczególnie dobrze komponuje się ze smakiem kawy. Badania pokazują, że cynamon może obniżać poziom glukozy we krwi, cholesterol i trójglicerydy u osób z cukrzycą. Jeśli potrzebujesz smaku, spróbuj dodać odrobinę cynamonu. Jest zaskakująco dobry. Aby zmniejszyć ryzyko potencjalnych skutków ubocznych, wybierz cynamon cejloński zamiast bardziej powszechnego cynamonu Cassia, jeśli to możliwe.

6. Unikaj niskotłuszczowych i sztucznych śmietanek
Komercyjne niskotłuszczowe i sztuczne śmietanki są zwykle wysoko przetworzone i mogą zawierać wątpliwe składniki. Jednak nie ma zbyt wielu badań dotyczących wpływu na zdrowie śmietanki do kawy bezmlecznej. Ich zawartość różni się w zależności od marki, a niektóre mogą być zdrowsze niż inne. Niemniej jednak pełnowartościowa, naturalna żywność jest generalnie lepszym wyborem. Zamiast śmietanki bezmlecznej, rozważ dodanie do kawy pełnotłustej śmietanki, najlepiej od krów karmionych trawą. Badania pokazują, że produkty mleczne zawierają kilka ważnych składników odżywczych. Na przykład nabiał jest doskonałym źródłem wapnia i może zmniejszyć ryzyko osteoporozy i złamań kości. Ponadto mleko krowie od zwierząt karmionych trawą zawiera pewną ilość witaminy K, która jest również związana z poprawą zdrowia kości.

7. Dodaj trochę kakao do swojej kawy
Kakao jest pełne przeciwutleniaczy i wiąże się z różnymi korzyściami zdrowotnymi, w tym zmniejszonym ryzykiem chorób serca. Spróbuj dodać odrobinę kakao do kawy, aby dodać jej smaku. Caffè mocha, wersja caffè latte o smaku czekoladowym, serwowana jest w wielu kawiarniach. Jednak caffè mocha jest zwykle słodzona cukrem. Możesz łatwo zrobić własną w domu i pominąć dodawany cukier.

8. Zaparz kawę za pomocą papierowego filtra
Kawa parzona zawiera kafestol, diterpen, który może podnosić poziom cholesterolu we krwi. Jednak zmniejszenie jego poziomów jest proste. Po prostu użyj filtra papierowego. Parzenie kawy z filtrem papierowym skutecznie obniża ilość kafestolu, ale przepuszcza kofeinę i korzystne antyoksydanty. Jednak kafestol nie jest taki zły. Niedawne badania na myszach sugerują, że ma działanie przeciwcukrzycowe.
Czytaj też:
Lubisz kawę? To świetnie! Ma rewelacyjny wpływ na zdrowie