Czas od pierwszego do ostatniego posiłku dziennie ma znaczenie. Ile powinien wynosić?

Czas od pierwszego do ostatniego posiłku dziennie ma znaczenie. Ile powinien wynosić?

Dodano: 
Podjadanie w nocy i między posiłkami
Podjadanie w nocy i między posiłkami Źródło: Fotolia / JenkoAtaman
Jeśli próbujesz schudnąć, to kiedy jesz, może być równie ważne, jak wybrane przez ciebie pokarmy. Tak zwane „jedzenie ograniczone w czasie” zachęca do ograniczania posiłków do określonych okien.

Chociaż okresowy post nie jest nowy, trend ten zaczyna przyciągać więcej uwagi. W ramach nowego badania naukowcy zrekrutowali po 19 dorosłych pacjentów z zespołem metabolicznym, których posiłki były rozłożone ciągu 14 godzin. Ograniczenie „okna posiłków” do 10 godzin wiązało się z utratą masy ciała, mniejszym obwodem pasa, niższym ciśnieniem krwi i cholesterolu LDL.

Okno posiłków – jakie ma znaczenie?

Badanie wykazało również, że ograniczone czasowo jedzenie pomogło zmniejszyć trzewną tkankę tłuszczową, niebezpieczny tłuszcz przechowywany w żołądku, który jest powiązany ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy. Chociaż uczestnicy nie byli proszeni o zmianę diety, spożyli o 9% mniej kalorii.

Inne badania dotyczące jedzenia ograniczonego czasowo dały podobne wyniki. Naukowcy z University of Alabama podzielili otyłych mężczyzn ze stanem przedcukrzycowym na dwie grupy: jedna grupa jadła wszystkie posiłki w 8-godzinnym oknie między 7:00 a 15:00, a druga rozdzielała posiłki na 12 godzin między 7:00 a 19:00. Badanie wykazało, że obie grupy utrzymały swoją wagę, ale ci, którzy ograniczyli jedzenie do 8-godzinnego okna, mieli niższy poziom insuliny, zmniejszoną wrażliwość na insulinę i niższe ciśnienie krwi; zmniejszył się też ich apetyt.

„Mózg współpracuje z innymi układami narządów w celu koordynowania procesów organizmu, takich jak produkcja hormonów, a my lepiej zarządzamy przyjmowaniem pokarmu, gdy układy te są zgodne” — wyjaśnia współautorka badania, dr Felicia Steger, doktor habilitowana na Uniwersytecie stanu Alabama w Birmingham. Dr Steger dodaje, że chociaż przystosowanie się organizmu do jedzenia ograniczonego czasowo może zająć tylko kilka dni, mózg może potrzebować więcej czasu, aby zaakceptować zmianę, ponieważ nasze posiłki opierają się na długotrwałych nawykach kulturowych i stylu życia.

Czytaj też:
Ile węglowodanów dziennie? Zapotrzebowanie na redukcji i diecie ketogenicznej