Dziś Światowy Dzień Jabłka! Dlaczego warto sięgać po te owoce każdego dnia?

Dziś Światowy Dzień Jabłka! Dlaczego warto sięgać po te owoce każdego dnia?

Dodano: 
Jabłka, zdj. ilustracyjne
Jabłka, zdj. ilustracyjne Źródło: Pixabay / fietzfotos
Nie masz nic w lodówce na pyszny deser? Oto najprostsze na świecie pieczone jabłka. Polskie owoce z cynamonem i goździkami to niskokaloryczna i pyszna kompozycja, która sprawdzi się jako rozgrzewający deser. Zobacz prosty i szybki przepis na tą przekąskę.

Większość z nas lubi jabłka, a znajdą się i tacy, którzy jedzą przynajmniej jedną sztukę dziennie. Nic dziwnego, że jabłka cieszą się tak dużą popularnością – możemy kupić je w każdym sklepie spożywczym, kosztują niewiele, a dodatkowo są łatwe w transporcie do pracy czy szkoły. Nie zgniotą się tak jak banan czy maliny. Jabłka możemy kupić przez cały rok, a ich odmian jest tak wiele, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Oto przepis na ekspresowy, jesienny deser:

Ile kalorii ma jabłko?

W 100g surowego jabłka bez gniazda nasiennego znajduje się 47 kalorii. A więc małe jabłko (około 75g z gniazdem nasiennym) będzie miało około 35 kalorii. Średnie (około 112g) 47 kalorii, a duże (około 170g) 71 kalorii. Czy to dużo? Oczywiście, że nie. Tym bardziej że po zjedzeniu dużego jabłka długo będziemy czuć się senni. Nie oznacza to jednak, że jabłka można jeść bez ograniczeń – pamiętajmy, że zawierają cukry. Dobrze, by oprócz jabłek w naszej diecie znalazło się miejsce także na inne owoce, a przede wszystkim na warzywa.

Dlaczego warto jeść jabłka?

  • Skórka jabłka zawiera chrom – minerał, który odgrywa ważną rolę u w działaniu insuliny. Insulina jest hormonem, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, umożliwiając wykorzystanie cukru do produkcji energii.
  • Jabłka są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają uczucie sytości i przyspieszają metabolizm, korzystnie wpływając na trawienie.
  • Świeże jabłka są dobrym źródłemwitaminy Ci doskonałym źródłemkwercetyny, a także mają dużą liczbę polifenoli.
  • Fitochemikalia to organiczne związki występujące w roślinach, które mają działanie biologiczne, ale nie mają wartości odżywczej. Substancje fitochemiczne nie zostały jeszcze dogłębnie zbadane, ale znane są z ich ogólnych właściwości metabolicznych i przeciwzapalnych.

Czytaj też:
Quiz: Ile tak naprawdę wiesz na temat kalorii? Sprawdź się!

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost