Pyszne dania z kalafiora. Zdrowe i idealne przy odchudzaniu

Pyszne dania z kalafiora. Zdrowe i idealne przy odchudzaniu

Dodano: 
Kalafior
Kalafior Źródło:Unsplash / Jennifer Schmidt
Kalafior jest popularnym, choć niedocenianym warzywem. W czasie gotowania wydziela specyficzny zapach, a sam w sobie ma raczej nijaki smak. Pewnie dlatego większość osób dodaje do niego zasmażkę z bułki tartej lub mąki. W kuchni programu Dzień dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania z kalafiora. Jak zrobić smażonego kalafiora z kukurydzą i orzechami laskowymi?

Kalafior – właściwości

  • Sprzyja odchudzaniu i usprawnia metabolizm.W jednej filiżance kalafiora są 3 gramy błonnika, co stanowi 10 proc. dziennego zapotrzebowania. Ponadto błonnik pokarmowy przyspiesza przemianę materii i pomaga usunąć zbędne złogi z jelit. Badania wykazują, że dieta bogata w warzywa bogate w błonnik, jak kalafior, wiąże się z mniejszym ryzykiem wielu chorób, w tym chorób serca, raka i cukrzycy. Kalafior, dzięki dużej zawartości sycącego błonnika, może automatycznie zmniejszyć liczbę kalorii spożywanych w ciągu dnia, co jest ważnym czynnikiem kontroli masy ciała.
  • Chroni przed wolnymi rodnikami.Kalafior jest bogatym źródłem cennych przeciwutleniaczy, które skutecznie przeciwdziałają wolnym rodnikom. Podobnie jak inne warzywa kapustne, kalafior jest szczególnie bogaty w glukozynolany i izotiocyjaniany, dwie grupy przeciwutleniaczy, które spowalniają wzrost komórek nowotworowych.
  • Wspiera pracę mózgu.Kalafior jest bogaty w cholinę, substancji, której wielu ludziom brakuje. Jest zaangażowana w wiele procesów zachodzących w organizmie i działa zapobiegając kilku chorobom.
  • Może hamować rozwój raka.Sulforafan jest szczególnie pomocny w hamowaniu rozwoju raka poprzez hamowanie enzymów zaangażowanych w rozwój nowotworów. Może również przyczynić się do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi i utrzymania zdrowych tętnic.
  • Może być ciekawym urozmaiceniem w codziennym menu.Kalafior może zastąpić zboża i rośliny strączkowe w wielu przepisach, co jest świetnym sposobem na zjedzenie większej ilości warzyw lub stosowanie diety niskowęglowodanowej.

Istnieje wiele sposobów na dodanie kalafiora do diety. Może być spożywany na ciepło lub na surowo i stanowi doskonały dodatek do niemal każdego dania.

Czytaj też:
Dania z gruszką w roli głównej, czyli jesień na talerzu

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost